Renteforventningene er trukket kraftig opp på kort tid etter skyhøye inflasjonstall fra USA fredag.

Finansaktørene priser nå inn mer enn 90 prosent sannsynlighet for at den amerikanske sentralbanken (Fed) kommer til å heve styringsrenten med 0,75 prosentpoeng ved sitt rentemøte onsdag.

Det viser markedsforventningsdata fra nyhetsbyrået Bloomberg.

Det vil i så fall bety en trippel renteheving, og den største renteøkningen siden 1994.

I markedet florerer det også spekulasjoner om at Fed kan komme til å heve renten med et helt prosentpoeng.

– Pålitelig signal om resesjon

Økonomene i JPMorgan Chase venter også et trippelt rentehopp. Deres sjeføkonom for USA, Michael Feroli, sier i et notat at det er en «ikke-triviell risiko» for at renten heves med 100 basispunkter, altså ett prosentpoeng.

Sjeføkonom Søren Kristensen i danske Sydbank skriver at amerikanske aksjer nå offisielt er i et «bear market», etter å ha falt 20 prosent fra toppen.

– Obligasjonsmarkedet slår også store sprekker, da de korte rentene når overstiger de lange. Det er typisk et ganske pålitelig signal om en resesjon innenfor 12-18 måneder, skriver han.

Også Kristensen i Sydbank tror sentralbanken hever renten med 0,75 prosentpoeng. Han er blant flere som har notert seg spekulasjonene.

– Det florerer til og med snakk i markedet om at Fed kan finne på å heve renten med et helt prosentpoeng for å vise handlekraft, skriver han.

Sjeføkonomen mener investorene kommer til å måtte se langt etter hjelp fra sentralbankene. slik de fikk da rentene ble barbert da pandemien brøt ut, oljeprisen kollapset og aksjemarkedene krakket. Så lenge inflasjonen ikke faller, mener han sentralbankene i økende grad blir hardere og hardere i både ord og handling.

– Derfor bør det skremme både investorer og sentralbanker at vi på en dag som i går med store kursfall fortsatt ser olje- og råvarepriser holde skansen. Det vitner nemlig om at de stigende rentene for alvor ennå ikke har bitt seg fast i svakere etterspørsel. Konklusjonen er derfor at investorene må forberede seg på at motvinden langt ifra er slutt, skriver Kristensen.

Goldman Sachs spår trippel

Finansinstitusjonen Goldman Sachs reviderte mandag kveld renteprognosene for Fed til å inkludere renteøkninger på 75 basispunkter under det kommende rentemøtet denne uken, og tilsvarende renteøkning under møtet i juli.

Investeringsbankene Barclays og Jefferies endret sine prognoser til 75 basispunkter fredag, etter inflasjonstallene fra mai viste en høyere prisvekst enn ventet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.