Medlemmene av Fed-komiteen har delte meninger om hvordan renteutviklingen vil bli fremover, men sentralbanken planlegge å stoppe med kvantitative innstramninger mot slutten av året, heter det i referatet.

De økonomiske utsiktene er blitt mer usikre, mener medlemmene.

De deler seg inn i to leirer, der den ene gruppen mener at renteøkninger kan bli nødvendig hvis inflasjonen kommer inn høyere enn ventet. Men alle er enige om at man må være tålmodige og se an hvordan den økonomisk utviklingen blir fremover, skriver Marketwatch.

Årsaken til dette er at flere medlemmer er bekymret for effektene av «svakere utsikter og større usikkerhet for utenlandske økonomier».

«Ukens viktigste hendelse»

Det var på forhånd knyttet stor spenning til referatet fra sist rentemøte i USA, som Federal Reserve (Fed) la frem onsdag kveld.

– Referatet er den viktigste hendelsen denne uken fordi det gir etterlengtet innsikt i hvordan Fed tenker rundt sin holdningsendring, sa Kristina Hooper, global markedsstrateg i Invesco, ifølge Marketwatch, før referatet ble publisert.

– Jeg er særlig interessert i diskusjonen rundt balansenormaliseringen, gitt at Feds vilje til å endre sine planer var den største utviklingen i forrige uttalelse fra rentekomiteen, sa hun.

Det var nærmest full enighet i Fed-komiteen om å stanse med kvantitative innstramminger mot slutten av året, kommer det frem i referatet.

Den amerikanske sentralbanken holdt styringsrenten uendret på 2,50 prosent onsdag 30. januar. Det var heller ingen som ventet en endring, så investorer og analytikere rettet heller oppmerksomheten mot pressekonferansen for å lytte etter nye signaler fra sentralbanksjef Jerome Powell.

De som hadde spisset ørene ble ikke skuffet:

For første gang siden 2015 droppet sentralbanken referansen til flere rentehopp i år.

Endret holdning på seks uker

På bare seks uker gikk den amerikanske sentralbanken fra å sette rentehevingene på autopilot til å være «tålmodig». Og ordet «tålmodig» gikk også igjen flere ganger i referatet fra rentemøtet.

– Utsiktene for økte renter har svekket seg, sa sentralbanksjef Jerome Powell.

Uttalelsene hans utløste børsfest på Wall Street samme ettermiddag, siden mange investorer har vært bekymret for at den amerikanske sentralbanken skulle sette opp renten raskere enn økonomien tåler.

Sjeføkonom i Pantheon Macroeconomics, Ian Sheperdson, satte ord på hvor raskt sentralbanken endret mening:

– For seks uker siden signaliserte Federal Reserve to rentehopp i år. Etter denne ukens uttalelser, hvor de har brukt enhver anledning til å virke «duete», forventer de ingen renteøkninger, skrev han på Twitter.

Når en sentralbanksjef er «duete», betyr det at han signaliserer færre rentehopp.

Nøkkelindeksene i USA reagerte knapt på uttalelsene i referatet. Indeksene er lite endret siden åpning.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tilbyr gratis Trump- og Kim Jong-un-frisyrer
Før neste toppmøte mellom Donald Trump og Kim Jong-un tilbyr en frisør i Hanoi gratis time til dobbeltgjengere av de to statslederne. Sjekk likhetene her.
00:59 Min
Publisert: