Torsdag la Republikanerne i Senatet i USA frem sitt forslag til en ny helsereform som skal erstatte Affordable Care Act, bedre kjent som Obamacare. Forslaget er forhandlet frem av 13 senatorer, alle menn, og ble først vist frem til resten av Senatet torsdag.
Forslaget innebærer blant annet å trappe ned på offentlig støtte til Medicaid, den statlige sykeforsikringen for dem med lavest inntekt, i perioden 2020 til 2030, og å kutte all støtte til den frivillige organisasjonen Planned Parenthood i et år fremover.
Til tross for at forslaget har fått krass kritikk fra både demokratenes og republikanernes leir, responderte markedene med å sende helseaksjer opp.
– Det er et rally
S&P 500 Health Care-indeksen steg med over én prosent torsdag, til tross for at S&P 500-indeksen totalt lukket dørene til røde tall. Dermed klokket den inn til sitt høyeste nivå noensinne.
– Det vi ser nå er et rally. Det har vært en «boom» opp de siste fire-fem dagene. Overordnet er det på grunn av at investorene tror Trump kommer med en ny presidentordre, en såkalt «executive order», som er til gagn for bransjen, sier forvalter Torbjørn Bjerke i Arctic.
Torsdagens handel på Wall Street var ifølge Bjerke preget av stor interesse for såkalt «Big Pharma» og «Big Biotech», som er uttrykk for den store globale legemiddelindustrien. Det kan være et tegn på at investorer som ikke spesialiserer seg på helseaksjer, men investerer bredt i flere sektorer og industrier, flokket seg plutselig rundt store farmasiselskaper.
– De kommer ofte inn i helse når det er mer stabilitet. Derfor er det et godt tegn for helseaksjer i USA, sier Bjerke.
Han forvalter Arctics globale helsefond, Aurora Life Science, som investerer en del i blant annet bioteknologi. Fondet er opp omkring 20 prosent så langt i år. Han har møtt Trump ved to anledninger, senest for fire år siden på Trumps Mar-a-Lago-resort i Florida.
Omvendt Robin Hood
Fondsforvalteren i Arctic har fulgt prosessen om å stable på bena et forslag til helsereform tett, og har snakket med flere senatorer siden Trump på andre forsøk fikk flertall for ny helsereform. Siden er Trumps forslag blitt behandlet og justert av Senatet.
– Den ser ut til å være ganske forskjellig fra hva som kom fra Trump her for halvannen måned siden, men overordnet er innholdet det samme. Det blir nedskjæringer for de fattige og så kommer den til å være til fordel for de rike. Jeg synes ikke den gir helsevern til alle. Den gir helsevern til de rikeste, sier Bjerke, som mener reformen vil påvirke mange dersom den blir godkjent.
Trump og Republikanerne trenger støtte fra minst 50 senatorer for at forslaget skal passere, og deretter må det samordnes med forslaget som Representantenes hus har vedtatt tidligere.
Fire konservative senatorer har allerede sagt at de ikke vil støtte helsereformforslaget, deriblant Trumps motstander i nominasjonskampen, Ted Cruz.
Godkjent reform kan være bra for farmasibransjen
Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, kaller forslaget «ulv i fåreklær» og har gjort det tydelig at han ikke vil støtte forslaget, men det var på forhånd heller ikke ventet at forslaget ville få støtte fra demokratene.
Bjerke i Arctic tror investorene i markedet ser på det nye forslaget som en reform som kan komme igjennom, noe som ville vært bra for markedet som regel responderer positivt på at politiske problemer blir løst.
– Får Trump igjennom reformen kan han også ta neste skritt som er å begynne på en skattereform som kommer til å bety en hel del mer enn helsereformen, sier Bjerke.
Trump-administrasjonen ønsker blant annet å kutte selskapsskatten med 20 prosent fra dagens selskapsskatt på 35 prosent. Bjerke tror en vellykket skattereform kan få firmaene til å ta pengene de har i utlandet med hjem for å reinvestere dem i firmaer i USA, som igjen vil skape nye arbeidsplasser.
– Det er veldig positivt for farmasibransjen, for da vil de store firmaene jakte på de små for å få innovative produkter inn i sin pipeline (antall ventede transaksjoner/oppdrag. red.anm.), sier Bjerke.(Vilkår)