Denne uken legger flere av de største it-selskapene i USA frem resultatene for første kvartal. Googles morsselskap Alphabet er først ut mandag, mens Facebook, Ebay og Twitter legger frem tall onsdag, og Microsoft, Intel og Amazon legger frem tall torsdag.

– It-sektoren utgjør en fjerdedel av børsverdiene i USA, men er ventet å bidra med en tredjedel av samlet inntjeningsvekst i første kvartal, noe som understreker viktigheten av sektoren, påpeker aksjestrateg Ingvild Borgen Gjerde i Nordea i en markedsrapport.

«So far so good»

Netflix var først ut av de store selskapene forrige uke, som leverte betydelig bedre enn ventet, med 7,4 millioner nye abonnenter i fjerde kvartal. Strømmegiganten leverte også litt bedre på omsetning og resultat enn analytikerne hadde trodd på forhånd. Omsetningen endte på 3,7 milliarder dollar, en oppgang på 40,4 prosent fra samme periode i fjor.

– «So far so good», med andre ord, og dersom selskapene som legger frem tall denne uken følger i samme spor, vil nok det bli tatt godt imot i markedet. Svakere resultater, eller varsler om svakere vekst fremover, vil på motsatt side forsterke bekymringene knyttet til vekstmomentumet i global økonomi, og bidra til fornyet nervøsitet i markedet, skriver aksjestrategen.

Et annet selskap som la frem tall sist uke var det tawainske selskapet Taiwan Semiconductors (TSMC), som er verdens største databrikkeprodusent. Der kuttet de inntektsestimatene for andre kvartal med hele 10 prosent, hovedsakelig som følge av redusert etterspørsel fra smarttelefonprodusenter.

Selskapet er en av de største underleverandørene til blant annet Apple.

– Apple fikk dermed juling på børsene mot slutten av uken, med et samlet fall på syv prosent torsdag og fredag, og resten av teknologisektoren på Wall Street ble også trukket med i dragsuget, skriver Borgen Gjerde.

– Dersom TSMCs nedjustering av inntjeningsforventninger er et varsel om svakere inntjeningsvekst i teknologisektoren fremover, som følge av avtagende vekstmomentum i verdensøkonomien, er det naturlig nok bekymringsverdig. Kommende ukes resultatfremleggelser fra de store it-gigantene i USA blir dermed desto mer spennende å følge med på, legger hun til.

«Svært viktig for børsutviklingen»

Amerikanske it-selskaper opplevde en børsoppgang på 37 prosent i fjor, men har så langt i år møtt mer motvind. Aksjestrateg Borgen Gjerde påpeker at it-selskapene er sårbare for økte handelsbarrierer med Kina, på grunn av tett integrerte verdikjeder med kinesiske underleverandører.

– Samtidig som Cambridge Analytica/Facebook-skandalen bidrar til økt regulatorisk risiko og usikkerhet knyttet til mer langsiktige inntjeningsforventninger, skriver aksjestrategen.

Borgen Gjerde trekker frem at ytterligere børsoppgang er avhengig av videre solid vekst i selskapenes inntjening, og teknologisektoren er viktig for dette.

– Gode resultater fra it-selskapene denne uken blir dermed svært viktig for børsutviklingen fremover, skriver hun. (Vilkår)