Oppdagelsen av en ny koronavirusvariant sendte nervøse bølger gjennom verdens aksjemarkeder på ukens siste handelsdag. Wall Street var intet unntak. Ved stenging klokken 19.00 norsk tid var resultatet rødt.

  • Den brede samleindeksen S&P 500 falt 2,26 prosent
  • Industriindeksen Dow Jones gikk ned over 2,52 prosent
  • Tek-indeksen Nasdaq falt 2,23 prosent

De amerikanske markedene holdt stengt torsdag grunnet Thanksgiving, mens det er halv dag fredag. Derfor stengte handelen klokken 19.00.

Korona får skylden

Erik Bruce, sjefstrateg i i Nordea, sier hovedgrunnen til den kraftige nedgangen på Wall Street, er nyheten om den nye virusvarianten. Det er en stor uro for hvor smittsom den nye varianten er, og om vaksinene hjelper mot den eller ikke. Det påvirker markedet.

– Nyheten om viruset kom etter at USA stengte i går. Det vi ser nå, er en refleks av at USA henger litt etter det som har skjedd i Europa ellers i dag. Det er en frykt for at pandemien skal komme tilbake og at det vil føre til nedstenging, engstelige forbrukere og dårlige økonomiske tider, sier Bruce til DN.

Han tror imidlertid dagens bilde ikke er et varig ett.

– Hvis det ikke kommer mange dårlige nyheter, som for eksempel at vaksinene ikke hjelper eller at denne varianten er mer farlig, så tror jeg ting vil roe seg, sier Bruce.

Sjefstrateg i Nordea, Erik Bruce, tror dagens nedgang på Wall Street ikke er en langvarig nedtur.
Sjefstrateg i Nordea, Erik Bruce, tror dagens nedgang på Wall Street ikke er en langvarig nedtur. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Fall for korona-tapere

Ikke uventet er det selskaper som vil bli rammet av eventuelle nye koronagrep og nedstengninger som lider.

Delta Airlines går ned 8,34 prosent. United Airlines gikk ned 9,57 prosent og American Airlines gikk ned 8,79 prosent.

Criuse-selskapet Royal Caribbean Cruises endte med en nedgang på 13,22 prosent. Den amerikanske hotellkjeden Marriott gikk ned 6,45 prosent.

Og i motsatt ende av skalaen ligger selskapene som gjorde det bra under forrige nedstengning. Strømmetjenester, videokonferanse-selskap og vaksineprodusentene fikk et løft på Wall Street etter endt handel fredag kveld.

Video-konferanseselskapet Zoom økte med 9,34 prosent. Strømmetjenesten Netflix økte med 1,12 prosent.

Koronavaksine-produsentene gjør det også bra: Pfizer gikk opp med 6,09 prosent og Moderna økte 20,57 prosent.

Bruce i Nordea sier at hovedgrunnen til at han tror dette ikke er snakk om en stor nedtur, er fordi en rekke selskap tross alt klarte seg godt under koronakrisen.

– Det ble brukt masse penger under pandemien på varer, som gjorde at mange tross alt gjorde det bra. Bedrifter og særlig børstunge bedrifter klarte seg mye bedre under pandemien enn vi fryktet. Derfor tror jeg markedet også nå vil takle økt smitte, sier Bruce.

Fryktindeksen

Vix-indeksen, gjerne omtalt som fryktindeksen da den viser hvor store svingninger, eller altså usikkerhet, investorene regner med i markedene fremover steg til 28 poeng, som er det høyeste nivået på to måneder, ifølge CNBC.

Indeksen er en populær pekepinn på hvordan investorer vurderer stemningen i markedet. En stigende indeks peker mot at det implisitt skal bli mer svingninger, og kommer gjerne samtidig som børsene fallende, mens indeksen typisk er lav når stemningen er på topp og optimismen rår.

Renten på amerikansk statsgjeld med en løpetid på ti år, gjerne omtalt som tiåringen, falt fra 1,664 prosent på onsdag til 1,52 prosent fredag.

«Omikron»

Nyheten om den nye virusvarianten kom også natt til fredag norsk tid, og har fått betegnelsen B. 1.1.529. Den har fått navnet «Omicron»

Ifølge den sørafrikanske virologen Tulio de Oliveira gir den nye varianten «grunn til bekymring».

– Varianten har et svært høyt antall mutasjoner. Dette fører dessverre til smitteoppblomstring, sa han.

Samtidig mener myndighetene det er for tidlig å avgjøre om landets regjering skal innføre tiltak, skriver Nikkei Asia. Verdens helseorganisasjon (WHO) skal møtes fredag for å kartlegge omfanget, skriver blant andre CNBC.

«Vi vet ikke så mye om dette ennå. Det vi vet er at denne varianten har et stort antall mutasjoner. Bekymringen er at når du har så mange mutasjoner, kan det ha en innvirkning på hvordan viruset oppfører seg», sa WHO-epidemiolog Maria Van Kerkhove under en spørsmålsrunde fredag.

Det første tilfellet av den nye varianten har også kommet på europeisk jord. Fredag ettermiddag meldte belgiske myndigheter om at det var påvist ett tilfelle i Belgia.

Norske myndigheter gjør nå som andre europeiske land, og innfører innreisetiltak fra flere afrikanske land for å hindre spredning av den nye virusvarianten. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.