De ledende børsindeksene på Wall Street falt nesten et prosent da den amerikanske sentralbanken la frem rentebeslutningen klokka 20 onsdag kveld.

Men etter at sentralbanksjef Jerome Powell talte en halvtime senere snudde indeksene tilbake igjen, og steg alle kraftig over ett prosent. Da pressekonferansen tok slutt ble stemningen atskillig mer nervøs: Alle indeksene falt markant.

Ved stengetid så det slik ut:

  • S&P 500 falt 1,71 prosent.
  • Dow Jones falt 1,70 prosent.
  • Nasdaq falt 1,79 prosent.

Markedene hadde alt priset inn en renteheving på 0,75 prosentpoeng fra sentralbanken Federal Reserve onsdag kveld norsk tid. Men fortsatt lurte det en liten usikkerhet i markedene om de såkalte haukene i Fed vinner gjennom med et rentehopp på hele ett prosentpoeng.

Børsindeksene begynte å stige da Powell snakket om utsiktene fremover. Han uttalte at det på «et tidspunkt, etter hvert som politikken strammes, vil være riktig å senke tempoet på renteøkningene».

Sjefstrateg Anders Johansen i Danske Bank forklarte fallet umiddelbart etter rentebeslutningen med sentralbankens endrede «dot plots», det vil si forventingene til renten fremover. Fra juni er snittet for 2022 endret fra 3,38 til 4,25 prosent, og fra 3,78 til 4,59 prosent for 2023.

– Markedet faller nok spesielt fordi forventningene for rentene fremover er endret mye fra sist, skriver han i en epost.

De aller fleste ekspertene er uansett klare på at renten skal ytterligere opp utover høsten for å få kontroll over inflasjonen, det stramme arbeidsmarkedet og den kraftige lønnsveksten. Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets skriver i en analyse denne uken at han mener det er en god sjanse for at den amerikanske renten skal opp over fire prosent.

Med onsdagens heving er styringsrenten satt opp til intervallet mellom 3,25 og 3,5 prosent.

Nesebitt og våpen

Høy prisstigning og høyere renter, har sammen med etterdønningene fra pandemien, energikrise og geopolitisk spenning, ført til uro og nervøsitet i markedene. Det har ikke minst rammet aksjemarkedene der risikokapitalen nærmest helt har forsvunnet og børsene har falt.

Bare fra midten av august har alle de tre ledende amerikanske børsindeksene Dow Jones, S&P 500 og Nasdaq falt over ti prosent. Verst har det gått utover teknologiaksjene på Nasdaq, som i denne perioden er ned over 13 prosent.

På selskapssiden er det nokså rolig. Mye oppmerksomhet er rettet mot Beyond Meat, som produserer plantebasert kjøtterstatning, som er ventet åpne markant ned på børsen onsdag etter at en av toppsjefene i selskapet er suspendert etter at han skal ha tatt et kraftig bitt i nesen på en mann etter en trafikkrangel. Det kommer på toppen av et fall på hele seks prosent tirsdag, den sjette dagen på rad med børsfall for Beyond Meat.

Ellers sørger Vladimir Putins mobilisering i Russland for at forsvarsaksjer som Lockheed Martin, Northrop Grumman, Raytheon Technologies og L3Harris Technologies åpnet pent opp onsdag da de amerikanske børsene åpnet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.