Det var bred oppgang for amerikanske aksjer mandag, der alle de tre nøkkelindeksene steg. Den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen steg til ny årsbeste, mens den brede S&P 500-indeksen snart har utlignet hele koronanedturen.

Flyaksjer stiger, cruiseaksjer stiger og oljeaksjer steg.

«Det ser ut til at det raskeste «bearmarkedet» i historien er blitt fulgt av den mest dramatiske gjeninnhentingen i historien», skrev Marc Chaikin, administrerende direktør i Chaikin Analytics i et notat, ifølge CNBC.

  • Dow Jones-nøkkelndeksen endte opp 1,7 prosent etter å ha steget kraftig mot slutten av dagen. Indeksen består av noen titalls utvalgte aksjer, og mange investorer fokuserer på endringen i indeksen i poeng, som mandag var på 461 poeng.
  • Nasdaq-indeksen endte opp 1,13 prosent til 9.924,7 poeng, det høyeste så langt i år.
  • S&P 500-indeksen, som av de fleste regnes som den mest dekkende børsindeksen, endte opp 1,2 prosent. Indeksen er dermed ned om lag 0,8 prosent så langt i år, og indeksen har nesten tatt tilbake hele korona-nedturen.

Det er bedre utsikter for amerikansk økonomi i takt med at delstatene gradvis gjenåpner butikker og drift som står bak oppgangen, ifølge fjernsynskanalen.

Over helgen ble Opec enige om å forlenge den første fasen med produksjonskutt, som partene ble enige om i april, med en måned ut juli. I tillegg ble man enige om en kompensasjonsordning for landene som ikke har redusert produksjonen i henhold til april-avtalen i mai og juni, der de aktuelle landene kutter ekstra i juli, august og september.

Oljeaksjer steg også, der giganten ExxonMobil var opp mer enn tre prosent, mens Chevron steg rundt 2,5 prosent. Også andre selskaper i sektoren som Occidential Petroleum og Marathon Oil steg.

Opptur for fly og cruise

Flyselskaper steg også, blant annet American Airlines, Delta og United Airlines.

Flyprodusenten Boeing steg over 12 prosent på Wall Street mandag etter at en analytiker ifølge Marketwatch sier at «det verste er nå priset inn».

Analytikeren fra Seaport Global setter prismålet på 277 dollar aksjen på Boeing, noe som indikerer en oppside på 20 prosent.

– Det er en risiko, imidlertid, men hvis det ikke kommer en ny koronabølge, tror vi at det verste nå er priset inn, sier han.

Han peker på at Boeing er en attraktiv investering. Boeing-aksjen har falt 28 prosent så langt i år.

Også cruiseaksjer stiger mandag. Carnival Corp-aksjen endte opp nesten 16 prosent, etter at investorene nå tror at bunnen er nådd for cruiseselskapene. Hovedkonkurrenten RCCL, der norske Anders Wilhelmsen og familien er storeier, endte opp – med mer enn åtte prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.