Den siste uken har markedene fulgt Ukraina-situasjonen med argusøyne, og børsene har beveget seg i takt med den usikre situasjonen på grensen.

Stadig nye utspill fra russisk og vestlig hold, og stadige stemningsendringer, har fått børser verden over til å rykke opp og ned.

Torsdag ser Ukraina-situasjonen ut til å stramme seg ytterligere til. Det har ført til et et bredt børsfall og slik så det ut da børsene stengte torsdag:

  • Dow Jones faller 1,78 prosent
  • S&P 500 faller 2,12 prosent
  • Nasdaq faller 2,88 prosent

Oljeprisen lå på et tidspunkt opp mot 95 dollar fatet, men falt utover dagen. Torsdag kveld er prisen på i overkant 92 dollar fatet.

Det meldes om ordkrig mellom Russland og USA under møte i FNs sikkerhetsråd torsdag. USA fastholder at et russisk angrep kan være nært forestående, noe Russland avviste.

– Russland planlegger ikke bare å gjennomføre et konvensjonelt angrep mot det ukrainske folk. Vi har informasjon som tyder på at Russland vil gå etter spesifikke gruppe av ukrainere, sa USAs utenriksminister Antony Blinken, ifølge NTB.

Wall Street Journal melder torsdag at Russland har meldt Ukraina til FN, med påstander om at Ukraina har begått lovbrudd mot russisktalende innbyggere i den ukrainske Donbas-regionen.

Samtidig beskylder både USA og Nato nå Russland for å planlegge uriktige og villedende beskyldninger som kan rettferdiggjøre en russisk invasjon. USAs president Joe Biden uttalte torsdag at sannsynligheten for en russisk invasjon nå er «svært stor».

Blant analytikere og investorer er det nå stor usikkerhet om hvilke retninger markedet kan ta både på kort og lengre sikt, som følge av Ukraina-situasjonen.

Sjefanalytiker Michael Hewson hos CMC Markets UK at markedene nå risikerer at «Putin lar størstedelen av militærstyrkene på grensen, og rett og slett leker katt og mus de neste ukene og månedene», ifølge Marketwatch.

Investeringssjef Paul Jackson i Invesco sier til Wall Street Journal at analytikere og markeder bør se mer på hva som skjer på bakken, heller enn på utspill fra de ulike partene i konflikten.

– Min antagelse er at dette blir løst diplomatisk. Hvis markedene faller mye nå, mener jeg det er en kjøpsmulighet.

Svingninger

USA-børsene steg markant tirsdag, etter meldinger fra Russland om delvis tilbaketrekning av russiske militærstyrker. Børsoppgangen er nå for lengst visket ut, i takt med at meldingene ble dementert og kontret av Nato og USA.

I en analyse sitert av Marketwatch, skriver banken Saxo at markedet må regne med svingninger de neste dagene:

– Markedet reagerte denne uken som om noe vesentlig i retning de-eskalering hadde funnet sted. Men det ser ikke ut til å være tilfelle, og likevel har markedet bare delvis falt tilbake med de økte spenningene, heter det i analysen.

– Dette geopolitiske spørsmålet kan skape betydelig volatilitet med nye overskrifter og utviklinger, spesielt nærmere helgen hvis spenningen øker, skriver banken.

Cisco stiger

Blant selskapene som går motstrøms og stiger torsdag, er teknologigiganten og nettverksleverandøren Cisco, som også har avdeling i Norge. Selskapet stiger fire prosent på børsen etter å ha slått analytikernes forventninger, med 12,7 milliarder dollar i inntekter, tilsvarende 84 cent i inntekter per aksje. Selskapet bekreftet at den globale leverandørkjede-krisen rammer selskapet hardt, og at selskapet sliter med forsinkelser i leveranser av bestilte varer.

Cisco-toppsjef Chuck Robbins sa at leverandørkjede-problemene, som skaper forsinkelser fra råvareleveranser til ferdige produkter, er omtrent like store nå som de var i høst. Cisco har økt prisene med rundt 10 prosent på grunn av problemene, ifølge det australske finansnettstedet ARN.

– Det er klart vi har kunder som definitivt forsøker å kjøpe før prisøkninger, og samtalene har gått fra relativt forståelsesfulle til mer frustrerte, først og fremst på grunn av hvor lang tid det tar å motta produktet. Så de blir utålmodige, slik vi alle er, sa Chuck.

– Men vi opplever forståelse for dette. Våre kunder gjør nok, helt ærlig, det samme med sine kunder, gitt prisveksten vi ser overalt, sa toppsjefen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.