Koronafrykten er tilbake i aksjemarkedene, og både europeiske og asiatiske børser stengte ned fredag. Også i USA er nøkkelindeksene i rødt.

Dette skjer etter at antall nye smittetilfeller fra koronaviruset stiger. Dermed øker også frykten for virusets påvirkning på verdensøkonomien.

Teknologiaksjene var blant de største taperne fredag: Microsoft er ned 3,16 prosent, Intel er ned 1,70 prosent, mens Apple – som tidligere i uken kunngjorde at selskapet ikke vil nå inntektsmålene for sitt regnskapsmessige andre kvartal som følge av effektene fra koronavirusutbruddet – er ned 2,26 prosent.

Også Facebook, Amazon, Netflix og Alphabet falt betydelig.

Både Goldman Sachs og storbanken Citi advarte torsdag markedene om at de ikke må undervurdere de økonomiske konsekvensene av viruset. Og nå ser det ut til at de virkelig begynner å ta alvoret inn over seg.

– Usikkerheten har vært reflektert i markedet og har naturlig nok ført til en økning i sannsynligheten for en resesjon, skriver Bruno Braizinha ved Bofa Global Research i et kundenotat fredag, ifølge Marketwatch.

«Det virker uunngåelig»

Fredagens børsfall betyr at uken endte i rødt på Wall Street, det første ukentlige tapet på tre uker, ifølge CNBC.

Kinas nasjonale helsekommisjon rapporterer om over 75.000 tilfeller av koronasmittede og over 2000 dødsfall på fastlandet. Over 800 nye tilfeller er rapportert i Kina det siste døgnet, og Sør-Korea har også rapportert om over 200 tilfeller.

– Selv om utbruddet gir seg, vil den globale veksten falle til null i første kvartal, før den slår tilbake senere i år. At koronaviruset ikke påvirker selskapenes inntekter den nærmeste tiden virker nå uunngåelig, sier sjefstrateg Peter Berezin ved BCA Research, ifølge CNBC.

Det er ikke bare Apple som har varslet inntektsfall fremover som følge av viruset. Også Procter & Gamble og en rekke flyselskaper og selskaper tilknyttet reiselivsbransjen har varslet svakere inntekter. Og markedene venter at enda flere selskaper vil måtte ta koronatap.

All time low for statsobligasjoner

Renten på 30-årige amerikanske statsobligasjoner nådde all time low fredag på frykt for at koronaviruset kan ramme den amerikanske økonomien fremover og trigge et bredt sell off-rally på Wall Street.

Renten falt ytterligere etter at svake nøkkeltall viste en uventet nedgang i aktiviteten innen amerikanske tjenestesektorer, til sitt laveste nivå på over seks år, skriver Wall Street Journal. Dette skapte økt bekymring blant investorene, som nå frykter at koronaviruset også vil kunne påvirke den globale veksten negativt.

Renten på 30-årige amerikanske statsobligasjoner falt under 1,9 prosent for første gang, ned så mye som syv basispoeng til rekordlave 1,89 prosent fredag morgen.

Slik endte nøkkelindeksene i USA fredag:

  • Dow Jones er ned 0,78 prosent.
  • Nasdaq Composite er ned 1,79 prosent.
  • S&P 500 er ned 1,05 prosent

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.