Den siste tids økende koronasmitte i USA, det kommende presidentvalget, og mangel på en ny krisepakke fra myndighetene sendte nøkkelindeksene på Wall Street rett ned onsdag.

Slik ser det ut ved stengetid:

  • Industritunge Dow Jones falt 3,43 prosent.
  • Teknologiindeksen Nasdaq falt 3,73 prosent.
  • Den brede S&P 500-indeksen falt 3,52 prosent.

Den brede S&P 500-indeksen har falt over fem prosent så langt denne uken, og fortsetter fallet vil det bli den verste uken siden tidlig i april. Per nå står den første uken i juni som den verste uken for den brede indeksen etter det innledende koronasjokket. Da endte indeksen ned 4,78 prosent.

For den industritunge Dow Jones-indeksen ble onsdagens fall det verste siden starten av juni.

– Markedet har trodd på en optimistisk historie om at vi skal få kontroll på viruset, og at inntjening og aktivitet skal komme tilbake. Nå ser vi en ny, kraftig virusspredning, og smittebildet gjør at folk begynner å lure på om bakgrunnen for rallyet vi har sett de siste månedene vil slå til, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Nedgangen på Wall Street kom etter nok en blytung handelsdag på Oslo Børs. Hovedindeksen er nå ned nesten syv prosent så langt denne uken, etter et fall på over tre prosent onsdag. Også ellers i Europa falt indeksene kraftig. FTSE 100 i London endte onsdagen med en nedgang på 2,6 prosent, mens tyske Dax falt 4,2 prosent.

Erik Bruce, sjefanalytiker Nordea Markets.
Erik Bruce, sjefanalytiker Nordea Markets. (Foto: Fartein Rudjord)

Bredt fall

Det var altså ikke mange som slapp unna børsraset på Wall Street onsdag. Facebook, Google-eier Alphabet og Twitter falt alle rundt fem prosent, mens Amazon endte dagen ned 3,8 prosent.

Microsoft falt på sin side rett i underkant av fem prosent, etter å ha lagt frem kvartalstall tirsdag kveld norsk tid.

Samtidig steg Vix-indeksen til rett over 40 poeng, og nådde med det sitt høyeste nivå siden midten av juni. Indeksen blir ofte omtalt som «fryktindeksen» og sier noe om forventningene om volatilitet i markedet.

Ved stengetid på Wall Street omsettes ett fat nordsjøolje til rett over 39 dollar, et fall på rundt fire prosent fra gårsdagens sluttkurs. Det er det laveste nivået siden juni.

«Forsterker usikkerheten»

Som kjent har aksjemarkedet i USA levert flere toppnoteringer siden det innledende sjokket i mars. Særlig tek-aksjene og den teknologitunge Nasdaq-indeksen har sett kursene skyte til værs. Men etter sommeren har markedene vært stadig mer preget av den fortsatte koronasituasjonen, i tillegg til usikkerhet rundt det kommende presidentvalget i USA og mangelen på en ny krisepakke fra amerikanske myndigheter.

– Alt dette henger sammen, og at amerikanske myndigheter ikke svarer på økt smitte med en stor krisepakke forsterker usikkerheten, sier Bruce.

Han mener usikkerheten har blitt større den siste tiden, idet flere land i Europa har meldt om økende smitte og gjeninnføring av restriksjoner.

– Men en av tingene som plager markedene vil forsvinne når valget er over. Uansett hvem som vinner, så vil det komme en krisepakke, og jeg har fortsatt tro på at korona som usikkerhetsfaktor vil forsvinne for eksempel når en vaksine blir klar, sier Bruce.

En ny krisepakke til koronarammede amerikanere virker nå stadig mer sannsynlig å drøye til etter valget. Demokrater og republikanere i Kongressen har nemlig ikke klart å finne frem til en løsning, og senest tirsdag skrev Washington Post at forhandlingene i stor grad er over.

President Donald Trump har på sin side spådd en «massiv krisepakke» etter valget. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.