Slik endte de ledende børsindeksene på Wall Street tirsdag:
- S&P 500 falt 0,16 prosent.
- Dow Jones endte helt uendret.
- Nasdaq Composite endte ned 0,59 prosent.
Gjennom natten steg oljeprisen kraftig, etter å ha falt markant dagen i forveien. Utover dagen har oppgangen dempet seg noe, slik at et fat nordsjøolje ved børsslutt i USA kostet 85,5 dollar – 1,7 prosent mer enn ved midnatt.
«Resesjonssignal» kraftigere enn på 40 år – kan være positivt
Samtidig skriver Wall Street Journal at rentene på amerikanske statsobligasjoner med lang løpetid nå er såpass mye lavere enn rentene på amerikanske statsobligasjoner med kort løpetid – slik at differansen er den største på flere tiår.
Dette skriver avisen er et tegn på at markedsaktørene tror den amerikanske sentralbanken er i ferd med å knekke inflasjonen, samme hvilke konsekvenser renteøkningene og den kvantitative innstramningen får for den økonomiske aktiviteten.
Fenomenet kalles invertert rentekurve blant kjennere, og går kort sagt ut på at de korte rentene er høyere enn de lange rentene. Tradisjonelt er dette oppfattet som et varsel om en mulig resesjon.
Helt grunnleggende er en invertert rentekurve et tegn på at markedsaktørene tror de korte rentene vil være lavere frem i tid en de er i dag, for eksempel fordi de spår at Fed vil måtte kutte rentene for å få opp farten i en haltende økonomi.
Normalt ligger de lange rentene over de korte rentene, fordi det innebærer større risiko å binde seg over lengre tid – og denne risikoen ønsker man å bli kompensert for gjennom høyere rente – og avkastning.
Forrige uke falt «tiåringen» 0,78 prosentpoeng under renten på amerikanske statsobligasjoner med to års løpetid. Dette er det største spriket, eller den kraftigste inverteringen, siden slutten av 1981 – da en resesjon ble innledet av flere kraftige renteøkninger på kort tid, for å knekke 1970-tallets løpske inflasjon.
Til tross for at invertert rentekurve oppfattes som et resesjonssignal, skriver Wall Street Journal at en investorer og analytikere ser gode grunner for at dagens rentekurve først og fremst er et tegn på avtagende inflasjon og en økonomi på vei tilbake til et normalt spor, heller en at en «økonomisk katastrofe» er i ferd med å inntreffe.
Inverteringen av rentekurven har da også økt de siste ukene parallelt med positive makroøkonomiske nyheter – som at inflasjonen i oktober i USA var lavere enn ventet, og at USAs brutto nasjonalprodukt var sterkere enn ventet i tredje kvartal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.