Gjennom ukens nest siste handelsdag på Wall Street i New York har markedene svingt.

Da handelen stengte klokken 22.00 norsk tid hadde de toneangivende indeksene steget pent, hvorav flere promiller stigning ble hentet i de siste minuttene. Teknologiaksjene ledet an.

  • Den brede S&P 500-indeksen steg 0,95 prosent.
  • Industriindeksen Dow Jones steg 0,64 prosent.
  • Teknologiindeksen Nasdaq steg 1,62 prosent.

Mandag var børsene stengt, før de steg kraftig tirsdag etter tre dagers pause. Onsdag endte det nokså flatt, etter en negativ åpning.

– Gråsone

Aktørene i markedene følger denne uken nøye med på sentralbanksjef Jerome Powells orienteringer til bankkomiteen i Senatet. Onsdag gjentok Powell sentralbankens tydelige intensjon om å knekke inflasjonen, noe som blant annet betyr aggressive rentehopp. Powell sa også at en resesjon, altså en økonomisk tilbakegang, er mulig. De fleste økonomene tror da også at en resesjon ikke er til å unngå, om enn ikke langvarig.

Powell fortsatte orienteringen til senatskomiteen torsdag, der han gjentok at sentralbanken er bestemt på å få ned inflasjonen og at resesjon er en mulighet, ifølge CNBC.

– Vi er i en liten gråsone nå som vi har massive inflasjonsdata og de store sentralbank-grepene i bakspeilet. Investorene griper etter halmstrå for å forutse hvor markedet beveger seg videre. Vil stigende inflasjon dytte Fed over kanten? Vil selskapenes inntjening endelig gi etter? Svarer du ja på ett av disse spørsmålene vil markedet mest sannsynlig snu nedover, sier sjefanalytiker Mike Bailey i FBB Capital til nyhetsbyrået Bloomberg.

Prisen på varer og tjenester øker. Dette er forklaringen
Inflasjon preger verdensøkonomien. De fleste merker at både varer og tjenester er blitt dyrere de siste månedene. Hva ligger bak inflasjonen? Bloombergs Alex Webb forklarer: – Dette diskuteres mye i sentralbankene nå
01:19
Publisert:

Tiåringen faller

Sist uke kom den ventede, triple rentehevingen fra USAs sentralbank Federal Reserve. Økningen på 0,75 prosentpoeng, den høyeste enkelthevingen siden 1994, sendte den amerikanske styringsrenten opp i intervallet 1,5 og 1,75 prosent. Underpressekonferansen sist uke sa Powell at det var mest sannsynlig at renten heves med ytterligere 0,5 eller 0,75 prosentpoeng under møtet i juli.

Statistikk fra det amerikanske arbeidsmarkedsdepartementet viste før åpning at antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd i USA var 229.000 personer i forrige uke. Dette var omtrent som ventet, noe som er godt nytt i markedet der man etter hvert er blitt vant til negative overraskelser.

Renten på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid, også kalt tiåringen, handles til 3,04 prosent mot rundt 3,16 prosent ved stengetid onsdag kveld. Dermed faller den for andre dag på rad grunnet frykt for resesjon.

Renten omtales ofte som verdens viktigste rente, fordi den er en referanse for renter og finansielle størrelser verden over.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.