Allerede fra børsåpning reagerer nøkkelindeksene i USA svært positivt på at det nå kan skimtes lys i enden av den mørke tunnelen:

* Dow Jones er opp 5,42 prosent

* Nasdaq Composite er opp 1,25 prosent

* S&P 500 er opp 3,62 prosent

Dette er all time high både for Dow Jones og S&P 500.

Få timer før kom årets kanskje mest etterlengtede nyhet. Den amerikanske legemiddelgiganten Pfizer og tyske Biontech meldte at resultatene fra det første stadiet av fase 3-testingen av deres felles koronavaksine er klare, og tallene er oppløftende.

En studie der selskapene har sammenlignet smittetilfeller blant 43.538 deltagere, der om lag halvparten har mottatt vaksinen, mens den andre halvparten har fått en placebovariant, viser at vaksinen kan være over 90 prosent effektiv. Dette er langt bedre enn ventet, og bidrar til at både børser og oljeprisen stiger kraftig mandag.

USAs president Donald Trump er ute på Twitter og gleder seg i store bokstaver over vaksinen.

Under valgkampen lovet Trump stadig vekk at en vaksine ville komme før valget. Nå kan den komme like etter at han tapte valget.

Fly-, cruise- og kinoløft

Pfizer-aksjen stiger 12 prosent og Biontech er opp 20 prosent ved børsåpning.

Også flyaksjer får seg, naturlig nok, et solid løft på nyheten. Både United Airlines, American Airlines og Delta Airlines er bratt opp. Også kinoselskaper og cruiseaksjer er opp, selskaper som har slitt tungt siden koronakrisen startet for fullt i midten av mars.

Men stemningen på Wall Street var allerede god før vaksinenyheten kom. At Joe Biden ble utpekt som USAs nye president lørdag ettermiddag blir også tatt godt imot av markedene.

Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Asset Management er enig i at vaksinenyheten er en etterlengtet nyhet.

– Nå har vi kommet over usikkerheten rundt valget i USA, selv om Trump formelt ikke har gitt seg. Den «hendelsesrisikoen» er borte og så kommer vaksinenyheten i dag. Det er helt klart en god nyhet, som har vært ventet å komme, sier han til DN.

– Selv om det gjenstår å se hvordan kontrollen i Senatet vil bli, reagerer markedene som om republikanerne vil fortsette å holde denne delen av Kongressen. Hvis det stemmer, kommer skattene sannsynligvis til å forbli på nåværende lave nivåer og styringsrenten vil holde seg nær null i lang tid, skriver sjefstrateg Hussein Sayed i FXTM i et notat mandag, ifølge Marketwatch.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.