Nøkkelindeksene i USA endte markant ned onsdag, på en uke som har vært preget av enorme svingninger på Wall Street: Dow Jones falt 6,28 prosent, Nasdaq Composite falt 4,70 prosent, mens S&P 500 falt 5,17 prosent.

Etter å ha stupt mandag og gått ned i total mørke, hentet indeksene seg mye inn tirsdag etter at markedet tok godt imot president Donald Trumps redningspakke på 1200 milliarder dollar. I dag ser det ut til at investorene har tatt innover seg at pengene Trump-administrasjonen nå skal dele ut til amerikanerne likevel ikke er nok.

– Det er jo helt ekstremt. Men så lenge alle tegn er dårlige, vil svingningene fortsette, sier NHH-professor Thore Johnsen.

– Hvorfor skjer disse voldsomme svingningene?

– De reflekterer en grunnleggende usikkerhet. Markedene leter desperat etter signaler uten å finne dem. Hva vil skje de nærmeste månedene og det nærmeste året? Ingen vet. Da skjer dette, sier han.

Han peker på at USA ennå ikke har sett begynnelsen av koronaeffektene og at Trump først nylig tok situasjonen på alvor.

– Vi vet lite om hva som forårsaker konjunkturendringer økonomisk, men det vi ser nå har vi aldri før opplevd. Derfor er usikkerheten så stor. Nå er jo alt dramatisk. 2019 gikk strålende, alt gikk opp, opp, opp, og plutselig kom nedturen så brått. Når børsen stuper, sender det et signal om hvordan investorene tenker. Og i seg selv er børsnedturer et symptom på at noe er galt i økonomien, sier han.

Urovekkende fryktindeks

Donald Trump i seg selv bidrar heller ikke til ro, påpeker Thore Johnsen.

– Nei, Trump er et problem. Han bidrar selv til disse enorme svingningene, også til at fryktindeksen «Vix» har steget til sitt høyeste nivå siden 2008. Det er urovekkende, sier NHH-professoren, som sier at dette absolutt ikke er tiden for å kjøpe og selge aksjer.

– Når indeksene svinger fem-ti prosent fra dag til dag er det jo ingen som tør å kjøpe, og det forstår jeg godt. Det er så mange negative tegn. Akkurat nå er det faktisk ingen positive tegn, alt er negativt.

NHH-professor Thore Johnsen forsøker å forklare de store svingningene på Wall Street denne uken.
NHH-professor Thore Johnsen forsøker å forklare de store svingningene på Wall Street denne uken. (Foto: Helge Skodvin)

– Tror du disse svingningene vil fortsette?

– Ja, det er jeg ganske sikker på. Så lenge det ikke kommer noen gode signaler, vil usikkerheten bestå og svingningene fortsette. Alt ser riktig dårlig ut, men så kan man ikke helt bestemme seg for hvor ille det egentlig er. Det gjenstår å se, sier Thore Johnsen.

Tungvektere som de store flyselskapene Delta Airlines (-26 prosent) og American Airlines (-25,2 prosent), flyprodusenten Boeing (-18 prosent) og Tesla (minus 16,0 prosent) var i fritt fall på Wall Street onsdag.

Samtidig falt oljeprisen bratt. Det kraftige oljeprisfallet, på mer enn ti prosent, bidro også til ny svekkelse av den norske kronen i koronakaoset onsdag ettermiddag.

En dollar kostet i 18-tiden onsdag ettermiddag nesten 11,50 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.