Agnete Fredriksen, en av gründerne bak kreftvaksineselskapet Vaccibody, har tirsdag innløst 247.500 aksjerettigheter i selskapet. Rettighetene, såkalte warrants, måtte innløses innen nyttår.

Innløsningskursen var på kun 80 øre, mens Fredriksen valgte å ikke bli sittende med aksjene, men i stedet selge dem til en kurs på 67 kroner aksjen. Det betyr at Fredriksen tok en gevinst på om lag 16 millioner kroner.

Etter innløsningen sitter Fredriksen fortsatt på 4,2 millioner aksjerettigheter i Vaccibody, som gikk på børs tidligere i år. Med dagens aksjekurs på 66,5 kroner har disse rettighetene en papirverdi på rundt 268 millioner kroner, minus innløsningskostnaden.

– Det er med stor forståelse og støtte fra styret og selskapet etter mange år med hardt arbeid. Jeg har ikke solgt noe før og warrants som utløper nå, skriver Fredriksen i en tekstmelding til DN.

Selskapet utvikler kreftvaksiner med immunterapi, og ble notert på Oslo Børs i oktober. Vaccibody har en markedsverdi på 19,1 milliarder kroner.

På jobb 26 timer i døgnet

Det var Fredriksen, sammen med veileder Bjarne Bogen og hans professorkollega Inger Sandlie, som grunnla selskapet i 2007. På den tiden var Fredriksen doktorgradsstudent på Universitetet i Oslo.

Det skulle ta 13 år før det store gjennombruddet kom. Tidligere i år, samtidig med børsnoteringsnyheten, ble klart at Vaccibody hadde inngått en milliardavtale med Genentech, et selskap som inngår i den sveitsiske legemiddelkjempen Roche.

Da DN omtalte selskapet i februar i år, sa Fredriksen at hun var nær ved å gi opp «et par ganger» og fortalte at «noen ganger føles det som om jeg er på jobb 26 timer i døgnet».

Tidslinjene er lange innen legemiddelutvikling, og hun la ikke skjul på at det har vært mange gründerår med intens, kontinuerlig jobbing mot milepæler.

– Men jeg har en støttende og flott familie som nok er like stolt som meg over at alt arbeidet som er nedlagt nå viser effekt i alvorlig syke kreftpasienter, sa hun den gangen.

Milliardavtale og børsnotering

Det var i begynnelsen av oktober at kreftvaksineselskapet gikk på børs, nærmere bestemt Euronext Growth (tidligere Merkur Market).

Børsnoteringsnyheten kom samtidig som Vaccibody kunngjorde at det hadde inngått en avtale verdt opptil 6,7 milliarder kroner med Genentech. Avtalen innebærer at Vaccibody vil motta opptil 715 millioner dollar – om lag 6,7 milliarder norske kroner – inkludert forskuddsbetalinger, potensielle milepælsbetalinger og royalties.

Ifølge Vaccibody var avtalen den største noensinne innen biotek i Norge, og topp ti i Europa så langt i 2020.

I forkant av børsnoteringen hadde selskapet en verdsettelse på rundt ti milliarder kroner på markedet for unoterte aksjer (NOTC). I dag er selskapet priset til 19,1 milliarder kroner på Euronext Growth. Én aksje omsettes for 66,5 kroner i 13.40-tiden tirsdag.

Siden børsnoteringen har kursen steget rundt ni prosent.

Av børsmeldingen tirsdag går det frem at investor Jan Haudemann Andersens Datum as har kjøpt 82.500 av aksjene Fredriksen har solgt, Rasmussengruppen as har kjøpt samme antall aksjer, mens Christian Åbyholm har kjøpt de resterende aksjene gjennom Caaby as og Christiania Skibs as.

Samtlige av kjøperne er innsidere i Vaccibody og sitter i selskapets styre.

Det er Haudemann Andersen som er største eier i selskapet gjennom diverse Datum-selskaper. Nest største eier er Rasmussengruppen as, mens Radiumhospitalets Forskningsstiftelse er tredje største eier. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.