Tirsdag morgen skriver det norske bioteknologiselskapet Vaccibody at det har inngått en lisens- og samarbeidsavtale med det amerikanske bioteknologikonsernet Regeneron for utvikling og kommersialisering av potensielle nye vaksiner mot kreft og infeksjonssykdommer.
Det innebærer blant annet en forhåndsbetaling på 30 millioner dollar (269 millioner kroner) og en egenkapitalinvestering på 20 millioner dollar, tilsvarende 179 millioner kroner, med en premie på 20 prosent over Vaccibodys aksjekurs de siste 30 dagene før avtalen inngås.
Det norske bioteknologiselskapet kan potensielt også være kvalifisert for å motta mer enn 875 millioner dollar i såkalte «milepælbetalinger» basert på mulig fremtidig utvikling og kommersiell oppnåelse, i tillegg til royalties. Det tilsvarer 7,8 milliarder kroner.
Tirsdag morgen lå aksjen an til å stige mer enn 20 prosent fra start, men ble automatisk pauset av Oslo Børs. Da den igjen åpner noen minutter senere steg aksjen først rundt 27 prosent, før den etter hvert har stabilisert seg rundt 20 prosent oppgang.
Fem programmer
I en separat melding fremgår det at Vaccibody skifter navn til Nykode Therapeutics.
Gründer og innovasjons- og strategidirektør i selskapet, Agnete Fredriksen, skryter uhemmet av hva Regereon har fått til av valg og validering av immunogene antigener, samt selskapets kliniske ekspertise.
– Regeneron vil bli en fantastisk partner i det vi jobber mot å komme med ytterligere flere vaksiner basert på vår teknologiplattform til pasienter på raskest og bredest mulig måte, og komplementere ekspansjonen og akselereringen av interne programmer, sier hun i en melding.
Fredriksen etablerte Vaccibody sammen med Bjarne Bogen og Inger Sandlie i 2007.
Avtalen med Regeneron inkluderer fem forskjellige forskningsprogrammer, der tre vil dreie seg rundt kreft og to innen smittsomme sykdommer. Hvert av disse programmene kan inkludere flere vaksinekandidater, der alle kan være kvalifisert for milepælbetalinger og royalties.
Vaccibody vil være ansvarlig for å lage vaksinene, karakterisere dem og produktforsyning gjennom slutten av fase 1-prøver. Regeneron er ansvarlig for antigenidentifisering, preklinisk og klinisk utvikling, produksjon fra slutten av fase 1-prøver og kommersialisering.
Har flere milliardavtaler
Kreftvaksineselskapet Vaccibody er i dag priset til 18,8 milliarder kroner på Oslo Børs, et drøyt år etter børsdebuten.
Det var i august 2020 at selskapet sist kunngjorde en milliardavtale, den gangen med den sveitsiske legemiddelgiganten Roche. Avtalen hadde en ramme på 6,7 milliarder norske kroner, og ble annonsert samtidig som selskapet avslørte at det planla en børsnotering på Merkur Market, eller Euronext Growth som det heter nå.
Etter avtalen med Roche uttalte gründer Agnete Fredriksen til DN at tiden i forveien hadde vært intens.
– Dette gjøres ikke lett. Genentech har gått gjennom alt som finnes av teknologi i hele verden og valgt oss som den vaksinen de skal ta inn og videreutvikle. Det er klart det har vært noen intense måneder. De har endevendt på alt vi har for å være sikre på at investeringen skal være verdt det, sa hun.
Selskapet har vært et yndet investeringsmål for flere av Norges mest profilerte investorer. Jan Haudemann-Andersen er i dag største eier med nesten 14 prosent av aksjene, mens Rasmussengruppen er nest største eier. Også Runar Vatne, Tor Aksel Voldberg og Edvin Austbø er å finne på aksjonærlisten.
Siden debuten på Børsen har aksjen steget drøyt syv prosent, mens den har falt over 12 prosent så langt i år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.