Før børsåpning tirsdag morgen kom nyheten om at kreftvaksineselskapet Vaccibody har inngått en lisens- og samarbeidsavtale med det amerikanske bioteknologikonsernet Regeneron for utvikling og kommersialisering av potensielle nye vaksiner mot kreft og infeksjonssykdommer.

Ved åpning på Børsen skjøt aksjen rett til værs, og var på det meste opp nesten 30 prosent. Etter hvert stabiliserte oppgangen seg på mellom 14 og 20 prosent, og ved børsslutt endte aksjen på 75,40 kroner mot mandagens sluttkurs på 65,5 kroner.

Vaccibodys mange profilerte aksjonærer kunne glede seg over kursoppgangen.

Jan Haudemann-Andersen er Vaccibodys største aksjonær. Her er DN med ham på jakt på Geilo i 2019.
Jan Haudemann-Andersen er Vaccibodys største aksjonær. Her er DN med ham på jakt på Geilo i 2019. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Hundremillionersgevinster

Investor Jan Haudemann-Andersen, som er største eier i selskapet med knapt 14 prosent av aksjene, har en papirgevinst på rundt 399 millioner kroner.

– En avtale av denne størrelsen tar tid å fremforhandle. All honnør til ledelsen. Avtalen viser noe av bredden på teknologiplattformen, sier Haudemann-Andersen til DN. Han ønsker ikke å si noe om dagens kursutvikling.

Han var ikke den eneste som så sine Vaccibody-verdier stige til værs etter tirsdagens opptur:

  • Radiumhospitalets Forskningsstiftelse har en papirgevinst på rundt 238 millioner kroner.
  • Andenæsgruppen har en papirgevinst på rundt 249 millioner kroner. Det er milliardær Tor Andenæs styreleder i investeringsselskapet. Han er god for over fire milliarder kroner, ifølge Kapitals liste over Norges rikeste.
  • Rasmussengruppen, som er nest største aksjonær i Vaccibody, har en papirgevinst på rundt 336 millioner kroner. Kontrollerende eier og administrerende direktør i investeringsselskapet er Dag Rasmussen. Ifølge Kapitals liste over Norges rikeste er han oppført med en formue på 6,2 milliarder kroner.

– Det er en viktig validering av selskapets teknologiplattform at ledende biotek-selskaper finner plattformen deres interessant, sier Dag Rasmussen til DN.

– Hvordan måler Vaccibody-investeringen seg opp mot det andre dere har satset på?

– La meg si det sånn: Det har vært en veldig, veldig god investering. Det er selvfølgelig hyggelig å få avkastning på en stor investering, men jeg føler vi er med på en reise som kan ende opp med å bety mye mer enn bare noen ekstra kroner på kistebunnen for oss i Kristiansand. Det kan ende opp med å gi en ny og bedre medisinsk behandling til mange mennesker, sier Rasmussen.

Samtidig har investorene Tore Aksel Voldberg, Runar Vatne og Ole Morten Halvorsen papirgevinster på mellom 80 og 90 millioner kroner hver.

Ifølge aksjonærregisteret går det videre frem at Voldberg den siste måneden har økt sin beholdning med 325.000 aksjer i selskapet. Også Solon Eiendom-styreleder Simen Thorsen har økt sin beholdning i Vaccibody i samme tidsperiode. Han eier drøyt tre millioner aksjer, tilsvarende om lag 1,3 prosent av selskapet.

Samlet har selskapets profilerte aksjonær en samlet papirgevinst på nærmere 1,5 milliarder kroner etter kursoppgangen.

Potensiell milliardavtale

Avtalen som ble kunngjort før åpning på Børsen innebærer blant annet en forhåndsbetaling på 30 millioner dollar (269 millioner kroner) og en egenkapitalinvestering på 20 millioner dollar, tilsvarende 179 millioner kroner, med en premie på 20 prosent over Vaccibodys aksjekurs de siste 30 dagene før avtalen inngås.

Det norske bioteknologiselskapet kan potensielt også være kvalifisert for å motta mer enn 875 millioner dollar i såkalte «milepælbetalinger» basert på mulig fremtidig utvikling og kommersiell oppnåelse, i tillegg til royalties. Det tilsvarer 7,8 milliarder kroner.

I en separat melding fremgår det at Vaccibody skifter navn til Nykode Therapeutics.

Avtalen med Regeneron inkluderer fem forskjellige forskningsprogrammer, der tre vil dreie seg rundt kreft og to innen smittsomme sykdommer. Hvert av disse programmene kan inkludere flere vaksinekandidater, der alle kan være kvalifisert for milepælbetalinger og royalties.

Vaccibody vil være ansvarlig for å lage vaksinene, karakterisere dem og produktforsyning gjennom slutten av fase 1-prøver. Regeneron er ansvarlig for antigenidentifisering, preklinisk og klinisk utvikling, produksjon fra slutten av fase 1-prøver og kommersialisering.

Kreftvaksineselskapet Vaccibody er i dag priset til om lag 21,7 milliarder kroner på Oslo Børs, et drøyt år etter børsdebuten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.