Bitcoin-handelen skjer kontinuerlig og døgnet rundt, mens verdens børser holder stengt deler av julen. I julen satte bitcoin igjen nye rekorder, skriver bransjenettstedet cointelegraph.com.

Mens entusiaster og tradisjonelle investorer strides om poenget med og fornuften i å kjøpe kryptovaluta, har kursen på den mest kjente kryptovalutaen bitcoin steget jevnt og trutt i år.

Og himmelferden ser ikke ut til å ta slutt: Bare de tre siste månedene har bitcoin-verdien steget 127 prosent, og så langt i år er kryptovalutaen opp 239 prosent. 1. juledag gikk den over 24.500 dollar.

Følg bitcoin-prisen her

Investorer som har kjøpt minst 1.000 bitcoins har drevet etterspørselen etter kryptovaluta betydelig opp siden september, ifølge dataselskapet Chainalysis.

Denne nye gruppen investorer kjøpte til sammen en halv million bitcoins for 11,5 milliarder dollar de siste tre månedene. I samme periode har bitcoin-prisen akselerert og mer enn doblet seg.

– Rollen til institusjonelle investorer blir stadig tydeligere i dataene, sa Philip Gradwell, sjeføkonom i Chainalysis til CNBC 18. desember.

Spektakulær opptur

– Bitcoin-dominansen har toppet ut i desember de siste årene. Hvert år har den gjort det, sier Cointelegraphs markedsanalytiker Michael van de Poppe.

Når juleferien setter inn, er det mindre sannsynlighet for store oppkjøp fra institusjonelle investorer, og da har disse potensial til å presse prisen enda høyere opp, peker han på.

Ben Zhou leder derivatbørsen Bybit, og sammenligner bitcoins «spektakulære opptur» med oppgangen i 2017.

– Vi kan godt komme til å se helt minimal motstand frem til bitcoinprisen når sin historiske toppnotering, sa han til bransjenettstedet Coindesk 17. desember.

Han trekker frem som en viktig forskjell fra den gangen, «tilstrømmingen av institusjonelle penger», altså at det ikke er privatpersoner, men større institusjoner og fond som nå handler bitcoin.

– Gapet mellom kryptoverden og tradisjonelle finansielle institusjoner har skrumpet dramatisk. Resultatet er at eksisterende spiller nå synes det er helt fint å handle i dette markedet. Det som får dem til å gjøre det er hvordan koronapandemien, pengepolitikken og den politiske uroen globalt spiller sammen, sa Charles Hayter i kryptodatadistributøren Cryptocompare til CNBC.

Ny trygg havn

Ikke lenger bare entusiaster, men også mange andre investorer har begynt å sammenligne kryptovaluta med tradisjonelt trygge og mindre risikable eiendeler, som gull. Og prisene på kryptovaluta har i stadig større grad begynte å svinge i takt med disse – og motsatt av risikoviljen ellers i markedet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.