Den norske kronen fortsetter å dale i verdi mot våre viktige handelspartnere. Særlig har svekkelsen mot dollar og pund vært markant de siste dagene.
Vel over 11 mot dollar
Tirsdag må du ut med 11,16 kroner for en dollar, mot 10,60 kroner for bare to uker siden. Siden februar i år har kronen svekket seg med mer enn én krone (100 øre) mot dollar. Dollar har ikke vært dyrere siden koronakronakollapsen i 2020.
På to uker har kronen svekket seg mot euro fra rundt 11,54 kroner til 11,91 kroner i dag. En euro kostet så vidt mer i starten av mai, men før det må vi tilbake til 2020 for å finne en svakere kurs.
Mot britiske pund har kronen også svekket seg kraftig. I starten av april kostet et pund 12,76 kroner. I dag koster et pund 13,74 kroner. Trekker vi linjene tilbake ett år er pundet blitt nesten to kroner dyrere.
– En lavrentevaluta
Hos DNB Markets tror de kronen vil være enda svakere mot euro ett år frem i tid. Banken anslår at en euro da vil koste 12 kroner.
Deres valutastrateg Magne Østnor tror de siste ukers kronesvekkelse skyldes en reprising av renter.
Reprisingen har vært særlig tydelig i Storbritannia etter en uhyggelig inflasjonsoverraskelse tidligere i uken. De høye prisene biter seg fast og britiske renter spratt i været. I USA, der sentralbanken har hevet renten ti ganger på rad, prises det nå inn ny renteheving på et av de to neste rentemøtene. I starten av måneden var det motsatt: markedet trodde ikke på flere rentehevinger i år.
– Kanskje enda viktigere er det at man har tatt bort noen av rentekuttene som lå i markedsprisingen, sa Østnor i et intervju med DN mandag.
Han tror forventningene ute har smittet over på norske renter. Nå priser markedet inn en rentetopp på 3,87 prosent på septembermøtet. Det er cirka 26–27 basispunkter høyere enn i starten av måneden. Altså har markedet i løpet av få uker priset inn enda en renteheving i Norge.
I USA prises markedet inn en rentetopp på rundt 5,3 prosent i juli.
Østnor tror dynamikken har forandret seg.
– Det har alltid vært kjempeviktig, men gitt at kronen nå egentlig er blant de valutaene som har lavest rente, så har det gitt en litt annen dynamikk når vi tenker på endring i risikosentimentet. Kronesvekkelsen vi har sett de siste ukene har kommet til tross for aksjemarkedsoppgang. Det tror jeg vi må legge litt på at kronen er blitt en lavrentevaluta, sa han mandag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.