En helt spesielt fenomen er i ferd med å slå inn i det amerikanske aksjemarkedet. Siden 1960 har det kun skjedd tre ganger tidligere: Selskapene i den brede aksjeindeksen S&P 500 opplever fall i fortjenesten, samtidig som det er vekst i økonomien som helhet.

Fenomenet kalles gjerne en profittresesjon: To kvartaler eller mer på rad med nedgang i fortjenesten til de børsnoterte selskapene, samtidig som landets brutto nasjonalprodukt vokser.

Det har kun inntruffet tre ganger siden 1960. Nå er det i ferd med å skje igjen.

Aksjestrateg David Bianco i Deutsche Bank mener nøkkelen til fenomenet er at den brede aksjeindeksen S&P 500 langtifra speiler utviklingen i amerikansk økonomi så godt som mange kanskje tror.

- Det er viktig å forstå at S&P 500 ikke er det samme som brutto nasjonalprodukt i USA. Det har alltid vært viktige forskjeller mellom indeksen og amerikansk økonomi. Disse forskjellene er viktigere og større enn noen gang tidligere, understreker Bianco.

Onsdag var han i Oslo i forbindelse med et kundeseminar. Bianco konstaterer at det var en svak nedgang i fortjenesten for S&P 500-selskapene i fjorårets tredje kvartal. Resultatsesongen, som startet denne uken, vil vise at nedgangen fortsatte inn i fjerde kvartal, mener han. 

Det er et syn som deles av flere. Ifølge estimater som Bloomberg News har samlet inn blant analytikere er det ventet en nedgang i inntektene på 3,1 prosent og en nedgaing i fortjenesten på 7,2 prosent. Ifølge nyhetstjenesten vil det i så fall bli den svakeste resultatsesongen siden tredje kvartal 2009.

Dollar og olje

Ifølge Bianco i Deutsche Bank er det i hovedsak to forhold som er årsaken til profittresesjonen:

  • Usedvanlig sterk dollar, som rammer selskapenes inntekter fra utenlandsk valuta
  • En usedvanlig lav oljepris, som rammer aktiviteten i langt flere sektorer enn man kanskje skulle tro

- Det er ingen store selskaper som drar nytte av den sterke dollaren og det er bare noen få selskaper som drar nytte av den svake oljeprisen, sier Bianco.

Ifølge Deutsche Bank-strategen er flysektoren eneste sektor innen industrien som faktisk drar nytte av en lav oljepris.

- Ser man på sammensetningen av indeksen så har ikke kollapsen i råvarepriser vært særlig vennlig mot noen av industrisektorene. Selv ikke transport eller jernbane, sier Bianco.

Smitteeffekt

Grunnen er at lavere råvarepriser ikke bare rammer råvareprodusentene direkte, men også indirekte rammer produsenter av kapitalvarer.

- Tenk  på industrivarer, teknologisk utstyr, oljeservice, helserelatert utstyr, sier Bianco.

Smitteeffekten gir seg utslag i lavere investeringer i store deler av industrien, hevder strategen.

- USAs økonomi er konsumdrevet og tjenesteorientert, mens S&P, spesielt i sykliske sektorer utenom finans, er mer drevet av investeringer og er mye mer produksjonsorientert, sier han.

Rundt to tredjedeler av fortjenesten fra S&P 500-selskapene stammer fra produksjonsvirksomhet, mens én tredjedel kommer fra tjenesteleverandører.

- Høye oljepriser er bra for fortjenesten, så lenge den ikke sender økonomien inn i resesjon, sier Bianco. 

Sterk dollar tynger

Den sterke dollaren rammer også fortjenesten i mange av selskapene.

Ifølge Deutsche Bank-strategen kommer én tredjedel av S&P 500-selskapenes salgsinntekter og rundt 40 prosent av fortjenesten fra utlandet.

- Fortjenesten er høyere ute enn hjemme. Det skyldes at sektorene med høyest marginer, som teknologi, helse og enkelte konsumvarer tilfeldigvis også har det høyeste salget utenlands, sier Bianco.

Selv om mange selskaper har dollarintekter også fra utlandet, utgjør valutaer som euro, pund, yen og kanadiske dollar rundt 25 prosent av samlet fortjeneste for de 500 selskapene i indeksen, ifølge Biancos beregninger.

Dersom dollaren styrkes 10 prosent mot de mest vanlige valutaene resulterer det i 2,5 prosent lavere samlet fortjeneste.

Bianco forventer at veksten i fortjenesten ikke tar seg opp igjen før i andre halvdel av inneværende år. Men til tross for dystre utsikter på kort sikt, forventer han at S&P 500-indeksen vil være høyere ved utgangen av året enn ved inngangen.

Fredag holdt S&P 500 seg i underkant av 1800 poeng.

- Jeg tror fortsatt at 2200 poeng er innen rekkevidde ved årsslutt. Den gode nyheten er at det fra nå av representerer en oppside på ti til femten prosent, sier Bianco.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Spår ragnarok i amerikanske aksjer  

Derfor kan 10-13 dollar være en riktigere oljepris

Supersyklusen er over: - Alle markeder fremstår som dyre

Se DNtv:

- De gode tidene er over for Norge. De er borte.
Men dette mener hedgefondforvalter Hugh Henry kommer til å redde oss.
01:01
Publisert: