Fredag morgen var et resultatrush av de sjeldne. 17 selskaper la frem fjorårets resultater for fjerde kvartal. Blant de tre selskapene som stiger mest etter resultatslippet er elektronikkprodusenten Kitron og konsulentselskapet Bouvet.

Både Kitron og Bouvet kunne vise til en markant bedring i resultatene sammenlignet med fjerde kvartal året før. Kitron leverte i tillegg langt over analytikernes forventninger.

Og markedet belønner som selskapene leverer.

Kurshopp

Kitron-aksjen er opp syv prosent fredag ettermiddag. Bouvet-aksjen er opp 6,70 prosent.

Det er også godt nytt for Platekompaniet-gründer og investor Egil Dahl som er storaksjonær i begge selskapene og har på papiret hatt en millionfortjeneste på få timer.

Egil Dahl startet Platekompaniet sammen med Richard Ona og Rolf Kristian Presthus i 1992. I 2008 solgte Dahl ut sin daværende eierandel på 50 prosent i selskapet. Siden den gang har Dahl hatt eiendomsinvestering og børsen for øyet. Og det har han gjort bra. Siste tilgjengelige årsregnskap for investeringsselskapet hans, Vevlen Gård as, viste at han i 2016 tjente 86 millioner kroner på sine investeringer.

På aksjeløftet i Bouvet og Kitron har Dahl fredag en urealisert gevinst på 8,2 millioner kroner.

Suksess med å øke i Kitron

Dahl har vært blant de største aksjonærene i Bouvet lenge. I Kitron dukket han for første gang opp på listene over de 30 største aksjonærene i midten av januar. Uken etter økte han aksjeposten sin til fire millioner aksjer. Det har til de grader lønnet seg. Så langt i år har Kitron-aksjen steget 22 prosent på Oslo Børs.

Kitron og Bouvets sterke resultater ble etterfulgt av utbytter fra begge selskapene.

Styret i Bouvet foreslår et utbytte på 8,50 kroner per aksje for 2017. Kitron-styret foreslår ordinært utbytte på 35 øre aksjen og et ekstraordinært utbytte på 20 øre aksjen for 2017.

For Dahl betyr det at hans heleide Vevlen Gård får utbyttebetalinger på til sammen seks millioner kroner. Dermed er Dahls utbytte kombinert med papirgevinst på rundt 14 millioner kroner fredag.

Kitron har også oppdatert utbyttepolitikken sin.

– Kitrons utbyttepolitikk er å utbetale et årlig utbytte på minst 50 prosent av selskapets konsoliderte resultat utenom engangsposter, skriver selskapet i kvartalsrapporten.

21 mill. til Varner Kapital

Dahl er ikke den eneste som nyter godt av utbytter fredag.

Det gjør også klesmerkebrødrene Petter, Joakim og Stein Marius Varner som er majoritetseiere i Varner Kapital as, som igjen er største aksjonær i Bouvet.

Varner Kapital får ni millioner kroner i utbytter og har en papirgevinst på 14 millioner kroner på fredagens kursoppgang.

Egil Stenshagen er tredje største aksjonær i Bouvet og får 6,5 millioner kroner i utbytter.(Vilkår)

Er bitcoin en boble?
Gjestene til sentralbanksjefens årstale er svært uenige i sine syn på kryptovaluta.
03:40
Publisert: