John Fredriksens Aeternum blar opp 458 millioner kroner for å bli nest største eier i helseteknologiselskapet Medistim.

Gustav Witzøes investeringsselskap Salvesen & Thams Invest melder fredag at de selger hele sin eierandel i Medistim til det nyopprettede investeringsselskapet eid av John Fredriksens Geveran.

– Salvesen & Thams Invest as har i dag solgt alle sine 1.862.500 aksjer i Medistim til 246 kroner per aksje til Aeternum Capital. Aksjeposten utgjør ti prosent av aksjene i Medistim, og har en samlet verdi på over 458 millioner kroner, skriver selskapet i en børsmelding.

Aeternum ble etablert i januar med startkapital fra Fredriksen-familiens stiftelser. Det ble da kjent at Fredriksen hadde hentet inn et stjernelag av forvaltere til å starte opp investeringsselskapet.

Største eier i Salvesen & Thams er laksemilliardær Gustav Witzøes investeringsselskap Kverva.

Hentet inn stjerneforvalter

Det er tidligere Odin-forvalter Vegard Søraunet har fått oppgaven med å etablere investeringsselskapet Aeternum Capital på vegne av John Fredriksen og hans familie.

Selskapet har som mål å investere i børsnoterte og privateide selskaper i Norden – og være en langsiktig investor, med aktiv forvaltning.

– Det aktive evighetsperspektivet er unikt i norsk sammenheng og en forutsetning for å lykkes med langsiktig verdiskaping og videreutvikling av selskaper med et uforløst potensial. Vår filosofi bygger på sterk involvering i strategi og utvikling, og til forskjell fra private equity så trenger vi ikke å selge oss ut, sa Søraunet i en pressemelding.

Selskapet har gjort sine første investeringer i svenske ITAB Shop Concept AB, notert på Nasdaq Nordic i Stockholm og Elektroimportøren as, notert på Euronext Growth i Oslo. For bare noen dager siden annonsert Aeternum også at det hadde kjøpt 10 prosent av svenske AQ Group for 437 millioner svenske kroner (snaue 450 millioner kroner).

Det er Tor Svelland som er registrert som styreleder i Aeternum. Svelland, som over flere år bygget opp et eget hedgefond i London spesielt på råvaremarkeder og shipping, ble i fjor sommer hentet inn som toppsjef i John Fredriksen og døtrene Kathrine og Cecilie sitt investeringsselskap Seatankers. Svelland har erfaring fra Trafigura og Goldman Sachs.

Resultatbyks

Medistim er et helseteknologiselskap som produserer kvalitetssikringsutstyr for sykehus basert på ultralydteknologi.

Fredag leverte Medistim resultatene for fjerde kvartal 2020. Selskapet meldte om inntekter på 94,2 millioner kroner i fjerde kvartal. Driftsresultatet endte på 22,1 millioner kroner.

For 2020 fikk Medistim et driftsresultat på 95,5 millioner kroner. Dette er det beste resultatet i selskapets historie. Styret foreslår et utbytte på tre kroner per aksje.

Bjørn Wiggen er styreleder og eier av 19 prosent av Salvesen & Thams Invest. Han er nestleder i styret i Medistim.

– S&T er meget imponerte over utviklingen og posisjonen Medistim har tatt i sitt marked, og mener Aeternum Capital vil være en god og langsiktig eier som vil ønske å bidra til den videre utviklingen til selskapet, heter det i børsmeldingen fra Salvesen & Thams.

I en tidligere versjon av denne artikkelen sto det at Aeternum er eid av Fredriksens Geveran. Dette er rettet til at det er Fredriksen-familiens stiftelser som har finansiert Aeternum.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.