Oslo Børs faller sammen med resten av Europa som en del av en global korreksjon, drevet blant annet av usikkerhet rundt veksten i Kina.

Hovedindeksen på Oslo Børs faller nesten fem prosent mandag. Den er ned med nesten 16 prosent siden indeksen nådde sitt høyeste nivå noensinne 15. april i år på litt over 661 poeng.

Børsene er ned over hele verden, og Stx Europe 50-indeksen, en indeks over de femti største selskapene i Europa, faller 3,45 prosent, mens den bredere FTSE Euro1st 300-indeksen faller 3,35 prosent.

Børsfallet startet i Asia i natt, med en kraftig nedgang i Kina. Shanghai-indeksen endte ned 8,5 prosent.

Den kraftige nedgangen førte til at offisielle, kinesiske medier brukte et voldsomt språk for å beskrive hendelsene.

People's Daily, kommunistpartiets viktigste nyhetsorgan, og det offisielle Xinhua News Agency omtaler begge dagen i dag som «Black Monday» eller «svart mandag».

- Bortskjemte

Investeringsdirektør Gunnar Torgersen i Holbergfondene mener at dette enn så lenge ikke fremstår som noe annet enn en ganske normal korreksjon i aksjemarkedene.

- Disse korreksjonene kommer med ujevne mellomrom. Nå har vi vært bortskjemte og vi har ikke fått en korreksjon på ti prosent siden 2011. Siden det er lenge siden sist, fører det til at dette føles mer dramatisk enn det egentlig er. Dermed blir også fokuset og styrken på kommentarene rundt dette, større enn vanlig, sier Torgersen.

Han sier at triggere for nedgangen er kjente forhold som usikkerhet rundt Kina, fremvoksende markeder og renteheving fra Federal Reserve.

- Det er kjent stoff, som eksploderte i dag. Det som skjer er at man priser inn risikoen for at Kina skal gjennom en periode med betydelig lavere vekst og at landet ikke helt klarer overgangen fra investering til privat forbruk, sier Torgersen.

Han synes det er vanskelig å si om nedgangen er overdrevet.

- For Oslo Børs er Kina nesten viktigere enn USA. Det som skjer i Kina er en viktig premissleverandør for norsk økonomi og veksteventyret i Kina har jo drevet oppgangen i Norge de siste årene. Samtidig har jo dette allerede slått ut i råvareprisene allerede, sier Torgersen.

Priset inn

Utviklingen den senere tiden med fallende oljepriser og negative utsikter for Kina gjør at mange advarer mot å investere i oljeaksjer.

Torgersen mener imidlertid ikke det er åpenbart at oljerelatert sektor vil være den svakeste sektoren ved Oslo Børs fremover.

- Det er lett å peke på oljerelatert sektor som svak, men mye av nedgangen er priset inn allerede. Den svake kronen gjør dessuten at deler av Norges næringsliv, inkludert deler av oljebransjen, blir mer konkurransedyktige internasjonalt, sier Torgersen.

Oljeprisene fortsetter ferden videre nedover mandag, sammen med de fleste andre råvarer.

Brent har brutt gjennom intradagbunnivået fra starten av året, og handles i skrivende stund til 42,70 dollar fatet.

Men prisene skal trolig ennå lavere, ifølge SEBs analysesjef for råvarer, Bjarne Schieldrop.

Lavere oljepriser

Schieldrop viser til det harde nedsalget på børsene i fremvoksende markeder, inkludert Kina, i morgentimene mandag, som kom som i fraværet av tiltak fra Kinas myndigheter for å stimulere økonomien.

- Implisitt i et slikt nedsalg, særlig i fremvoksende markeder, er det en del pessimisme for veksten og utvikling i de økonomiene. Det er klart at dette også trekker ned på olje, sier han.

Han viser også til den amerikanske riggtellingen, som viste en økning i antallet oljerigger i forrige uke og at Opec, i motsetning til i etterkant av finanskrisen, nå er i midt i en produksjonsøkningsprosess.

- Jeg ser det som sannsynlig at brent skal teste 40 dollar-streken, og legge press på produksjonen som har løpende kostnader ned mot 30-tallet, sier han.

Av mulige triggere til en gjeninnhenting i oljeprisene, peker Schieldrop mot avstemningen i den amerikanske kongressen i september om atomavtalen med Iran. Det ventes at denne blir nedstemt, og at president Barack Obama må nedlegge veto for å få implementert den historiske avtalen.

Hovedindeksen på Oslo Børs er ned 5,6 prosent til 552,76 poeng, omsatt for 2,5 milliarder kroner.

 

Les også: Gigant-tap for Røkke

Aksjemarkedets teflonbelegg kollapser

Laveste nivå på seks år: - Oljeprisen jager nedover

 

Se også:

Dette kan få alvorlige konsekvenser:

Dette kan gi alvorlige konsekvenser
DN´s kommentator Bård Bjerkholt forklarer hva som har skjedd i aksjemarkedet den siste tiden.
01:19
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.