Torsdag kveld kom nyheten om at oljeanalytikeren Torbjørn Kjus forlater Vistin Pharma. Fredag kommer det nok en sjokkmelding fra det Øystein Stray Spetalen-kontrollerte børsnoterte legemiddelselskapet.

Selskapet har tapt 101,3 millioner på oljespekulasjoner, ifølge en melding fra Oslo Børs.

31. desember var tapet på 85 millioner kroner. Siden har de tapt ytterligere 16,3 millioner kroner.

Kontraktene utløper i slutten av 2020, men kan bli terminert av selskapet når som helst.

De hadde urealiserte tap på oljederivater på kun 2,4 millioner ved utgangen av september. Selskapet har dermed tapt nærmere 100 millioner kroner siden.

Etter at Kjus i går forlot selskapet er de i en prosess der strategien for tradingvirksomheten vurderes.

Faller kraftig på børs

Vistin Pharma falt fra start på Oslo Børs fredag morgen, og var på det meste ned over 17 prosent. Da børsmeldingen kom rundt klokken 13, har aksjen redusert fallet, og er nå ned rundt 7 prosent.

Det var i fjor sommer at den tidligere DNB-analytikeren Kjus sammen med trader Kenneth Tveter fikk noen hundre millioner kroner for å bygge opp en energihandelvirksomhet i Vistin.

– Oppstarten av Vistin Trading ble mer krevende enn vi alle forutsatte. Både oljemarkedet og de andre energimarkedene har de siste månedene vært meget turbulente og gjort det vanskelig for oppstarten av et nytt tradingselskap, sa Torbjørn Kjus torsdag kveld.

Han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere fredag.

– Jeg har bestemt meg for ikke å kommentere noe mer til media om dette foreløpig, skriver han i en tekstmelding.

Fin opsjonsavtale

Øystein Stray Spetalen er største aksjonær i Vistin Pharma. Selskapet Strata Marine & Offshore, som er heleid av det Spetalen-kontrollerte investeringsselskapet Saga Tankers, kontrollerer 12,44 prosent av aksjekapitalen. Spetalens Ferncliff Listed Dai as eier også ytterligere 3,98 prosent av aksjene.

Legemiddelselskapets aksjekurs føk til værs da Kjus ble ansatt, som sikret ham en stor gevinst på opsjonsavtalen han hadde undertegnet med selskapet. Siden den gang har imidlertid aksjekursen falt som en sten, med mer enn 40 prosent

Fikk aldri se veddemålene gå igjennom

De to råvaretraderne Kjus og Tveter inngikk supertidlige veddemål på nye miljøkrav til shippingindustrien, det såkalte IMO 2020. Svovelutslipp fra skip skal reduserer kraftig og innebærer at rederiene må bytte fra tungolje til annet drivstoff, som igjen vil påvirke energimarkedene betydelig.

– Vi skal gjøre fundamentalanalysen og komme oss inn i posisjonene og holde dem til de blir likvide. Og det blir de når det nærmer seg fysisk leveranse på de produktene vi har gjort veddemål på, sa Kjos til DN i fjor høst.

Han fikk aldri holdt posisjonene.

I andre kvartal og tredje kvartal tapte Kjos og Tveter til sammen 20 millioner kroner på sine derivatkontrakter.

– De posisjonene vi har tatt i markedet priser ikke før ute i 2020 men er likevel blitt negativt påvirket av turbulensen vi har sett i oljemarkedet i høst. Dette har gjort det vanskelig med henblikk på videre utvikling av selskapet. Jeg vil nå se meg om etter noe annet å gjøre fremover, sier Kjos nå.

Oljeprisen har de siste tre månedene falt 35 prosent.

Vi oppdaterer saken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Derfor kjøper ikke kinesere Iphone
Apple har tapt mye av markedsverdien sin på børsen i det siste.
01:44
Publisert: