I forrige uke måtte energiekspert Torbjørn Kjus gå av som Øystein Stray Spetalens rådgiver etter bare ti måneder i jobben. Dagen etter kom nok en sjokkbeskjed: selskapet hadde tapt drøyt 100 millioner kroner på oljespekulasjoner.

Nå legger de ned energihandelen, ifølge en børsmelding tirsdag morgen. Selskapet vil fortsette å håndtere de utestående derivatene, men vil ikke gå inn i nye energiinvesteringer.

I mars i fjor bestemte selskapet seg for å satse på energihandel. I september annonserte selskapet at de hadde et urealisert tap på 2,4 millioner kroner. 31. desember hadde dette vokst til 85 millioner kroner, før det fire dager senere hadde økt til ytterligere 101,3 millioner kroner.

Vanskelige måneder

Torbjørn Kjus er en av landets mest anerkjente energieksperter og gikk fra DNB Markets til Vistin Pharma. I forrige uke fortalte han om noen vanskelige måneder.

– Oppstarten av Vistin Trading ble mer krevende enn vi alle forutsatte. Både oljemarkedet og de andre energimarkedene har de siste månedene vært meget turbulente og gjort det vanskelig for oppstarten av et nytt tradingselskap.

Han har ikke ønsket å kommentere bakgrunnen for at han gikk av. Etter at Kjus forlot selskapet ble det meldt om at hele tradingvirksomheten ville vurderes.

Utløper i 2020

Selskapets energikontrakter utløper i 2020, og det kan når som helst si dem opp. I børsmeldingen sier selskapet at de vil fortsette å håndtere dem, men at de vil stoppe dem når det er til aksjonærenes beste.

– Å etablere en bærekraftig businessenhet basert på energihandel har vist seg å være krevende. Det internasjonale energimarkedet har vært utfordrende og selskapets posisjoner har ikke prestert som forventet, skriver selskapet i meldingen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Putin feiret jul på søndag – i kirken der han ble døpt i hemmelighet
00:58
Publisert: