Oljeanalytikeren Torbjørn Kjus sjokkerte mange da han ga seg som analytiker i DNB Markets til fordel for en jobb som trader i det Øystein Stray Spetalen-kontrollerte legemiddelselskapet Vistin Pharma i mars i fjor.

Han og daværende DNB-kollega Kenneth Tveter ble hentet inn for å drive Vistins nyoppstartede energihandelsvirksomhet.

Kenneth Tveter (til venstre) og Torbjørn Kjus.
Kenneth Tveter (til venstre) og Torbjørn Kjus. (Foto: Didrik Linnerud Arnesen)

Det gikk veldig dårlig, veldig fort. Like etter nyttår sendte selskapet ut en melding om at det hadde tapt over 101 millioner kroner på oljespekulasjon.

Kjus måtte gå og oljehandelsvirksomheten ble lagt ned, men Spetalen & Co valgte å beholde oljekontraktene som var inngått. Og i første kvartal snudde det.

Kjøpte aksjer etter han sluttet

Vistins ferske rapport for første kvartal viser at derivatene ga papirgevinster på 6,4 millioner kroner i løpet av kvartalet sammenlignet med verdien ved årsskiftet. Det samlede tapet på kontraktene som er inngått var ved utgangen av mars dermed redusert til 78,6 millioner kroner.

Fra den gangen papirtapene var på 101,3 millioner kroner har altså den urealiserte gevinsten beløpt seg til rundt 23 millioner kroner.

– Jeg har fortsatt tro på den posisjonen, sier Torbjørn Kjus til DN.

Han sier at han kjøpte en del aksjer i Vistin da han jobbet der, men at han har kjøpt enda mer i ettertid.

– Jeg har fortsatt troen på de veddemålene, så det betyr at jeg gjerne vil ha litt av kaken når de «spreadene» går ut. Denne aksjen vil egentlig gå på hva som skjer med de kontraktene, sier Kjus.

«Finnes ikke noe bedre»

Kjus og Tveter tok illikvide posisjoner rundt nye reguleringer og strengere miljøkrav knyttet til marint drivstoff – det såkalte «IMO 2020» som implementeres i 2020. IMO er FNs internasjonale sjøfartsorganisasjon.

Meldingen om at Kjus ga seg i Vistin, bare ti måneder etter han ble ansatt, kom dagen før selskapet meldte om de store tapene. Kjus ønsker ikke å kommentere avgangen.

Nå jobber han som sjeføkonom i Aker, og håper Vistin vil fortsette å sitte på posisjonene han og Tveter inngikk. Slike posisjoner får man ikke inngå som privatperson med mindre man er søkkrik og anerkjent i finansmiljøet. Kjus mener Vistin-aksjen er et godt alternativ hvis man vil satse på IMO 2020-derivater.

– Det finnes ikke noe bedre derivat for mannen i gaten enn å kjøpe Vistin-aksjen, sier han.

I rapporten skriver Vistin at planen er å sitte på kontraktene helt til de utløper i perioden mellom april 2020 og desember 2020. Selskapet åpner likevel opp for å selge seg ut tidligere avhengig av hvordan effekten av IMO 2020 kommer til å påvirke markedet.

Letter på sløret

I rapporten for første kvartal letter Vistin Pharma litt mer på sløret omkring detaljene i veddemålene enn hva det tidligere har gjort.

Vistins finansielle oljekontrakter ble inngått med en kommersiell bank som motpart. Derivatene er basert på priser i underliggende oljeprodukter.

Selskapet er finansielt eksponert mot differansen i prisforskjellen (i dollar) per tonn mellom oljeproduktene «ICE low sulphur Gasoil» og «Sing380». Samtlige inngåtte kontrakter har falt i verdi. Vistin har stilt rundt 20 prosent av verdien på veddemålet til sikkerhet for motparten i tilfelle tap. Det laveste marginkravet ved utgangen av mars var på 158,2 millioner kroner.

Kenneth Tveter jobber for øvrig ifølge egen Linkedin-profil som porteføljeforvalter i London-baserte Svelland Capital.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.