Det svenske elsparkesykkelselskapet Voi Technology henter 115 millioner dollar i frisk egenkapital, tilsvarende 1,04 milliarder norske kroner, ifølge en pressemelding tirsdag.

Siden selskapet ble etablert i 2018 har det hentet totalt 430 millioner dollar.

Kraftig vekst

Den nye kapitalinnhentingen skjer etter kraftig vekst for Voi. I år ligger selskapet an til en omsetningsvekst på 140 prosent sammenlignet med i fjor. Det skal være snakk om inntekter på mer enn 100 millioner dollar. Ifølge selskapet er det drevet av at det har vunnet anbud i nye byer.

Videre skriver Voi at det i sommer hadde positiv kontantstrøm i 98 prosent av byene selskapet var til stede i.

I Norge har selskapet elsparkesykler plassert i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Drammen og Lillestrøm.

Nylig skrev DN at Oslo kommune vil begrense antall aktører i hovedstaden til tre, men holde kvoten på 8000 enheter uendret. Det skjer etter at kommunen først satte grensen til 8000 og ville dele ut kvoter til alle som oppfylte kravene – som på det tidspunktet var 12 aktører. Dette møtte høylytte protester fra eksperter og fra deler av bransjen som mente antallet enheter per aktør var altfor lite.

Voi venter nå en anbudskonkurranse i Oslo, ifølge pressemeldingen.

Skal på børs

Både Dagens Industri og Financial Times omtaler kapitalinnhentingen. Begge aviser skriver at Voi har planer om å børsnotere seg til neste år. Trolig blir det i Europa, ifølge Financial Times.

Flere aktører i markedet har enten gått på børs, konsolidert eller gjort begge deler den siste tiden. Amerikanske Lime kjøpte Ubers sykkelleietjeneste Jump i fjor og har planer om å gå på børs neste sommer. Aktøren Bird gikk på børs i New York i november. Samme måned kjøpte Berlin-baserte Tier Mobility sykkeldelingsplattformen Nextbike. Alle disse tre aktørene er til stede i det norske markedet. Det finnes også en rekke andre aktører i Norge.

Midlene fra kapitalinnhentingen skal brukes til videre ekspansjon og til å introdusere nye typer kjøretøy.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.