– Den har gått voldsomt. Det som går voldsomt opp, går voldsomt tilbake også, sier Eigel Ingvar Thom.

År etter år har elektrikeren Thom (57) kunnet juble over at skipsutstyrsleverandøren Vow, tidligere Scanship Holding, er blant aksjene som har levert høyest avkastning på Oslo Børs. Bare det siste året har aksjen steget 431 prosent.

Thom er sjette største aksjonær og har aksjer for godt over 100 millioner kroner.

Onsdag morgen ble det imidlertid helt kaldt vann i blodet på aksjonærene.

Resultatsmell

Vow leverte et underskudd før skatt på 29 millioner kroner i andre halvår i 2019, mot et overskudd på 18 millioner kroner i samme periode året før. Resultatene var langt svakere enn ventet. Resultatfallet er i hovedsak knyttet til engangskostnader i forbindelse med oppkjøpet av franske Etia.

Selskapet har bygget seg opp på å levere systemer for rensing av avfall og avløpsvann til skipsfarten, og skal nå også ekspandere til landbasert industri.

Ordrereserven var rekordhøye på 890 millioner kroner ved utgangen av året.

Investorene er åpenbart ikke tilfredse resultatet og sender aksjen ned rundt 15 prosent onsdag.

For Eigel Ingvar Thom betyr det et papirtap på 21 millioner kroner. Thom er også blant de største aksjonærene i det Røkke-dominerte rederiet American Shipping. Den aksjen faller også.

Totalt gir de to selskapene Thom et papirtap på 23 millioner kroner på én dag.

Han tar det med knusende ro.

– Jeg vet at markedet er der og at Vow kommer til å levere fremover. Den kommer bare til å øke. Det ser veldig bra ut, sier han.

– Aksjen har gått over 400 prosent det siste året. Har den steget for mye for sitt eget beste?

– Derfor får jeg ikke panikk om den faller 15 prosent, sier Thom.

Han sier han allerede på mandag benyttet muligheten til å kjøpe enda flere aksjer.

– De sitter på patenter som er helt unike innen det markedet de er i. Nå går de over på landbasert i tillegg, og det er markedet nesten ubegrenset, sier han.

Tror alle får korona

Thom jobber som elektriker på skip og sitter tett på markedet når han er ute og reiser. Store deler av januar måned tilbrakte han på jobb i Tyrkia. Siden nyttår har finansmarkedene, og især kinesisk økonomi, vært påvirket av det nye koronaviruset. Særlig olje, shipping og andre industriselskaper er blitt rammet hardt.

– Jeg er vel bekymret for at det påvirker markedet på kort sikt, men ikke på lang sikt. Jeg tror personlig at innen et år har vi hatt det alle sammen. Da lønner det seg å forte seg å få det, for nå står folk klare for å ta deg imot, sier Thom.

Tre scenarier: Hvis du synes koronaviruset er skummelt, vil du ikke like scenario 2 og 3
Dette tror ekspertene er de fremtidige scenariene for koronaviruset.
00:48
Publisert:

– Var det en spøk?

– Nei.

– Alle i hele verden får det?

– Jeg tror det smitter såpass raskt. Inkubasjonstiden er 14 dager og da har folk reist og kommet tilbake tre ganger, sier han.

Til tross for et papirtap på i overkant av 20 millioner kroner onsdag, er Thoms papirgevinster langt, langt større. Da DN første gang skrev om Thoms investering i Vow i april 2017 sto kursen i rundt én krone. Han eide da omtrent samme antall aksjer som i dag.

Siden den gang har aksjen steget over 2000 prosent. I samme periode har American Shipping steget over 40 prosent. Thom sier selv han i dag har aksjer for 180 millioner kroner på børs.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.