Wall Street endte med oppgang for andre dag på rad mandag. I likhet med fredag forrige uke ledet teknologitunge Nasdaq an oppgangen fra start til slutt.

Slik endte det for Wall Streets nøkkelindekser mandag:

  • Teknologitunge Nasdaq steg to prosent
  • Den blandede S&P 500 steg 1,1 prosent
  • Industritunge Dow Jones steg 0,7 prosent

I likhet med Nasdaq gjorde teknologiaksjene det generelt bra mandag. Apple, Meta og Spotify nøt en markant oppgang på henholdsvis 2,3 prosent, 2,8 prosent og to prosent.

Musk-uttalelse sendte Tesla opp

I 2018 skrev Tesla-gründer Elon Musk i en twittermelding at han vurderte å kjøpe opp alle utestående aksjer i Tesla og ta selskapet av børs. Tesla-aksjen steg, men det viste seg raskt at Musk ikke hadde sikret seg pengene, og oppkjøpet ble ikke noe av.

I forrige uke startet rettssaken etter søksmålet fra aksjonerer som tapte penger på det som skjedde i 2018.

Mandag skal Musk ha sagt at han trodde en avtale med Saudi Arabias investeringsfond ville være tilstrekkelig nok for å ta Tesla av børs, skriver Reuters.

Tesla-aksjen endte med en oppgang på over syv prosent.

Satser titalls milliarder på KI-selskap

Microsoft forlenger sitt partnerskap med firmaet bak ChatGPT ved navn OpenAI, opplyser teknologigigantens toppsjef Satya Nadella på selskapets nettsider.

Nadella sier ikke noe om den eksakte verdien av kontrakten, annet enn at det gjennomfører en «mangeårig investering på flere milliarder dollar». Men ifølge Bloomberg skal investeringen være på ti milliarder dollar. Etter dagens kursmål tilsvarer det omtrent 98 milliarder norske kroner.

ChatGPT som er en språkrobot med kunstig intelligens (KI), har vakt oppsikt med sin evne til å levere betydelig bedre tekster enn det datamaskiner tidligere har klart. Dette er tredje gang Microsoft investerer i OpenAI siden 2019.

Microsoft-aksjen endte med en oppgang på nær én prosent.

Rentebeslutning i neste uke

Neste rentebeslutning fra den amerikanske sentralbanken kommer ikke før onsdag neste uke. I påvente av den er stemningen på Wall Street noe avventende. Ifølge CNBC priser markedet inn en renteøkning på 0,25 prosent, mens mange lurer på om renteutviklingen blir mindre bratt fremover, etter at flere Fed-talspersoner har ytret støtte til varsomhet og en moderat rentevekst.

Bekymring for amerikansk resesjon i 2023 og landets tyngende statsgjeld er to av faktorene som fortsetter å tynge markedene denne uken, skriver Bloomberg.

Kvartalsrapporter

Mens børsene venter på Fed-nyheter, er det duket for et ras av kvartalsrapporter denne uken. Ifølge CNBC offentliggjør om lag 40 prosent av selskapene på Dow Jones-indeksen tallene for fjerde kvartal før helgen.

Microsoft, IBM, Tesla, Visa og Mastercard er blant de store selskapene som legger frem tall denne uken.

Spesielt interessant for investorer blir det å se hvordan selskapene vurderer utsiktene for endringer i inflasjon og renter i tiden fremover, skriver avisen.

*(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.