Fed-sjef Jerome Powells tale onsdag kveld ble ventelig nok fulgt nøye med på – igjen med markedsaktører på jakt etter hva Fed vil foreta seg fremover.

Det store spørsmålet er hva sentralbanken serverer på neste rentemøte, som skjer 14. desember. Menyen hittil i år har blant annet inneholdt fire tredoble renteøkninger på rad, på mindre enn et halvt år.

Det er imidlertid ventet at Fed senker takten et knepp, med en renteøkning på 0,5 prosentpoeng – kjent som en dobbel.

Dette underbygget Jerome Powell.

– Det gir mening å moderere tempoet på renteøkningene våre når vi nå nærmer oss et innstrammende nivå som vil være tilstrekkelig til å få inflasjonen ned, sa Powell.

– Tidspunktet for denne modereringen kan komme så snart som ved desember-møtet, fortsatte Powell.

I løpet av fem minutter gikk de viktigste indeksene fra nøling rundt null til klar oppgang, særlig for teknologidominerte Nasdaq. Siden gikk det bare oppover. Slike endte det for de mest toneangivende indeksene:

  • S&P 500 steg 3,1 prosent.
  • Dow Jones steg 2,2 prosent.
  • Nasdaq Composite steg 4,4 prosent.

Oppgangen kommer etter en relativt behersket tirsdag, der indeksene gjennom hele handelsdagen vaket rundt null prosents utvikling. Mandag falt alle de tre markant.

Ikke overraskende er oppgangen særlig kraftig for hos flere av teknologiselskapene – Apple og Google-eier Alphabet stiger for eksempel henholdsvis 4,9 og 6,1 prosent.

Til tross for hintene om en dobbel renteheving i desember, var Powell nøye med å gjenta at det er «lang vei til vi har oppnådd prisstabilitet».

– Til tross for enkelte lovende utviklinger, har vi langt igjen, sa han.

Powell fremholdt at det nå ikke lenger er spørsmålet om når man kan sakke av tempoet i renteoppgangen som er viktigst, men heller spørsmålene om hvor høyt renten må settes og hvor lenge den må være innstrammende som gjaldt.

Inflasjonstallene for oktober var for eksempel lavere enn ventet, men Powell gjentok det faktum at det tar tid før man faktisk ser effekten av renteøkning og kvantitativ innstramning.

– Det trengs substansielt mer bevis for at man kan slå seg til ro med at inflasjonen faktisk er på vei ned. Uansett hvordan man måler er den altfor høy, sa Powell.

– Jeg vil enkelt og greit si at vi har mer jobb igjen, la han til.

Beige bok

Kort tid etter Powell-talen kom også Feds offentliggjøring av den såkalte «Beige Book». Boken utgis åtte ganger per år, og dette er årets siste. Den inneholder en oppsummering av informasjonen de ulike Fed-medlemmene har hentet inn fra sine respektive områder i USA, og handler typisk om den nåværende økonomiske situasjonen.

– Den økonomiske aktiviteten de seneste ukene var omtrent flat eller svakt opp siden forrige rapport, men ned fra den gjennomsnittlige veksttakten i den forrige rapporten, skrev Fed.

En time før handelen i USA åpnet kom ellers de offisielle, reviderte tallene for utviklingen i amerikansk økonomi i tredje kvartal – og fasiten viste en vekst på 2,9 prosent. Dette er både 0,1 prosentpoeng høyere enn det ifølge Bloomberg var ventet, og 0,3 prosentpoeng høyere det foreløpige bnp-anslaget som kom ved utgangen av oktober.

– Få tegn til virkelige svakhetstegn

Rett før dette kom også HR- og lønnslippselskapet ADP Payroll Services med sine tall for antall sysselsatte i privat sektor. Disse viste en oppgang på 127.000 mennesker, godt under de 200.000 det ifølge Trading Economics var ventet på forhånd.

– Det er fremdeles få tegn til ordentlig svakhet i arbeidsmarkedet, oppsummerte Julia Pollak, sjeføkonom ved jobbsøkerportalen Ziprecruiter til Wall Street Journal onsdag.

– Oppsigelsene man ser i teknologisektoren og bremsen i eiendomsmarkedet er fortsatt ganske begrenset til disse få sektorene som er direkte påvirket av de økende rentene, sa Pollak videre.

Gullstandarden kommer imidlertid senere i uken, når det amerikanske arbeidsdepartementer kommer med sine «nonfarm payrolls» – ofte omtalt som månedens viktigste tall – på fredag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.