De amerikanske børsindeksene steg kraftig mot slutten av forrige uke, etter at inflasjonstallene for oktober kom inn lavere enn ventet.

Mandag startet med en liten opptur, men endte med fall i nøkkelindeksene som ble forverret i de siste minuttene før børsene stengte:

  • Brede S&P 500 falt 0,89 prosent
  • Industriindeksen Dow Jones falt 0,62 prosent
  • Teknologiindeksen Nasdaq Composite falt 1,12 prosent

Bloomberg knytter stemningsskiftet, fra forsiktig optimisme tidligere på ettermiddagen norsk tid, til kommentarer fra visesentralbanksjef Lael Brainard. Hun talte på et arrangement i regi av nyhetsbyrået mandag. Der sa Brainard at det snart var på tide å sakke ned på de kraftige rentehevingene fra Den amerikanske sentralbanken, som er en respons på den kraftige prisøkningen.

Men:

– Vi har fortsatt en jobb å gjøre, sa hun, ifølge Bloomberg.

– Merkbart skifte i markedet

Renten på amerikanske statsobligasjoner har også krøpet oppover gjennom dagen, etter å ha falt kraftig umiddelbart etter den nevnte inflasjonsoverraskelsen torsdag forrige uke.

Da viste altså inflasjonen seg å komme inn på 7,7 prosent i oktober, lavere enn både septembers prisvekst på 8,2 prosent og på forhånd ventede 7,9 prosent.

Samtidig steg kjerneinflasjonen, som ser bort fra de mer ustabile prisene på mat og energi, 0,3 prosent fra september til oktober. Det er den laveste månedlige prisveksten på et år.

Samme dag gjorde teknologiindeksen Nasdaq et byks på 7,35 prosent, mens S&P 500 og Dow Jones steg henholdsvis 5,5 og 3,5 prosent. Av de tre har særlig førstnevnte vært tynget av den kraftige renteoppgangen den amerikanske sentralbanken (Fed) har servert det siste halvåret.

– Det har skjedd et merkbart skifte i markedet, der investorer i økende grad beveger seg mot risiko – på tvers av aktivaklasser, sa Mark Hackett, sjef for investeringsanalyser hos Nationwide til CNBC.

– Tekniske indikatorer har forbedret seg dramatisk, der investor-sentiment, momentum, bredde og risikofaktorer alle viser merkbar forbedring, la han til.

Langt igjen

Fed-medlem Christopher Waller advarte imidlertid i søndagens Wall Street Journal investorer om å ha overreagert på inflasjonstallene. Han var klar på at markedsaktørene burde være forberedt på flere renteøkninger fremover, til tross for at inflasjonen var lavere enn ventet.

– Alle burde bare trekke pusten dypt – ro ned. Vi har langt igjen enda, sa han.

Han la til at man flere ganger det siste året har sett at inflasjonen tilsynelatende har sakket av, før den har gjort et nytt hopp neste måned.

Derfor forklarte han at den amerikanske sentralbanken vil trenge flere bevis på at inflasjonen er avtagende før den kan begynne å vurdere en eventuell avslutning på rentehevingene.

Mindre porsjoner

Inflasjonstallene som kom forrige uke har imidlertid ført til at flere mener Fed vil jekke ned tempoet på renteoppgangen – gjennom å heve renten med 0,25 eller 0,5 prosentpoeng, i stedet for 0,75, slik sentralbanken har gjort de siste månedene.

– Vårt syn er at inflasjonen vil fortsette å dempes i månedene som kommer, som vil minke behovet for å fortsette med aggressive rentehevinger. Dagens inflasjonstall styrker vårt syn på en renteheving på 0,5 prosentpoeng i desember, skrev seniorøkonom Knut Magnussen i DNB Markets i en oppdatering etter at inflasjonstallene kom torsdag.

– Det var absolutt et godt tegn at inflasjonstallene tidligere denne uken kom inn lavere enn ventet. Renten kan toppe ut på lavere nivå enn man hadde trodd. Jeg tror tiden for triple rentehevinger er over, sa Erica Dalstø, sjefstrateg i SEB til DN søndag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.