Sentralbanken indikerer med dette at det kommer flere og raske renteøkninger fremover.

Investorene på Wall Street reagerte positivt, og særlig de såkalte meme-aksjene på Nasdaq fikk et løft.

Kim Kardashians avtale med Beyond Meat løftet aksjekursen kraftig.
Kim Kardashians avtale med Beyond Meat løftet aksjekursen kraftig. (Foto: Dimitrios KambourisGetty Images/Vogue/AFP/NTB)

Influenseren Kim Kardashian bidro også litt til å løfte stemningen på børsene onsdag.

  • Teknologibørsen Nasdaq steg med 1,51 prosent.
  • Den industritunge Dow Jones-indeksen endte opp 0,60 prosent.
  • Den brede samleindeksen S&P 500 var opp 0,95 prosent.

Referatet fra rentemøtet for tre uker siden, da Federal Reserve økte rentene med 0,50 prosent, ble offentliggjort onsdag klokken 20.00 norsk tid.

Teknologiselskapene steg jevnt over. Tesla (opp 4,9 prosent) og Twitter (opp 3,8 prosent) var blant de som steg mest.

  • Referatet indikerer at sentralbanken er klar til å fortsette med flere renteøkninger på 50 basispoeng av gangen.
  • I tillegg sa rentekomiteen at pengepolitikken kan måtte gå forbi «nøytral» inn i «restriktivt» terreng, for å bremse den økonomiske aktiviteten.
  • Referatet gir inntrykk av at rentekomiteen har tro på at de kan få ned inflasjonen, samtidig som de kan ta hensyn til behovet for finansiell stabilitet.

I forkant av Fed-referatet var det først blandede sentimenter i aksjemarkedet.

TDN Direkt skriver at Bloomberg viser til at investorer er bekymret blant annet for at veksten kan avta dramatisk under en strammere pengepolitikk. Krigen i Ukraina og kinesiske nedstengninger bidrar til å forverre utsiktene.

– Vårt hovedscenario er fortsatt at en resesjon kan unngås og at geopolitisk risiko vil avta i løpet av året, og at aksjer vil stige. Markedsfallet den seneste tiden understreker viktigheten av å være selektiv og vurdere strategier som reduserer volatiliteten, sier investeringssjef Mark Haefele i UBS Global Wealth Management, ifølge nyhetstjenesten.

Flere markedsaktører er bekymret for at den amerikanske sentralbanken ikke har tatt inn over seg den stadig økende inflasjonen. Markedet priser nå inn en renteøkning på 1,34 prosentpoeng i snitt i løpet av de neste tre rentemøtene. Det er en nedgang fra 1,41 siden mandagens sluttnotering, skriver TDN Direkt.

Sentralbanksjef Jerome Powell har antydet at det kan bli rentehevinger på 50 basispoeng, som tilsvarer 0,5 prosentpoeng, på de to neste rentemøtene. Spørsmålet er om det er nok til å bremse inflasjonen.

Nytt kapittel

– Utfordringen vi står overfor er at vi har kommet til et nytt kapittel i inflasjonshistorien. Som du kanskje husker var spørsmålet sist høst om det var forbigående. Og det viser seg at det var det ikke. Så ble historien om Fed mot slutten av året og tidlig i år hvorvidt de ville stramme vesentlig til. Og det gjorde de, og nå er alt det priset inn, sier James Liu, grunnlegger og CEO i Clearnomics til Yahoo Finance Live. og fortsetter:

– Nå er det markedet ser på det fundamentale rundt hvordan inflasjon påvirker selskapenes lønnsomhet og forbrukeretterspørsel.

Detaljhandel og varehuskjeder steg kraftig. Den eksklusive varemagasinkjeden Nordstroms er blant aksjene som steg kraftig på onsdag. Aksjen endte opp 13,8 prosent etter at selskapet oppjusterte guidingen for omsetning og resultat for året.

Litt på siden av de vanlige driverne steg matprodusenten Beyond Meat over 13 prosent etter å ha kunngjort en samarbeidsavtale med influenseren Kim Kardashian. Hun skal blant annet promotere selskapets produkter på sosiale medier, der hun har flere hundre millioner følgere verden over. Beyond Meat produerer plantebaserte kjøttprodukter, altså kjøtt uten kjøtt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.