Mandag åpnet de amerikanske nøkkelindeksene opp. Det tok imidlertid ikke lang tid før de startet å falle. Ved stengetid så det slik ut på Wall Street:

  • Teknologitunge Nasdaq stengte ned 1,12 prosent
  • Den brede S&P 500 er ned 0,86 prosent
  • Den industritunge Dow Jones stengte ned 0,95 prosent

Aksjer som Facebook, Amazon, Alphabet (eieren av Google) og Apple falt alle over ett prosent.

Den brede samleindeksen S&P 500 har ikke falt så mye på nesten to måneder, skriver CNBC. En svak start på desember kommer etter en svært sterk november-måned der indeksene slo rekord etter rekord.

Svake industritall

Fallet tiltok markant etter at ferske tall fra industrien kom inn svakere enn ventet. ISM-tallene viser at indeksen falt til 48,1 i november.

På forhånd var det ventet at industriindeksen skulle fortsette å hente seg inn, og stige til 49,2. I oktober endte indeksen på 48,3, ifølge TDN Direkt

En indeks over 50 indikerer tiltagende aktivitet, og en indeks under 50 indikerer avtagende aktivitet. Tallene som ble lagt frem mandag er dermed alt annet enn godt nytt for amerikansk industri.

– Dette burde ta noe av vinden ut av seilene for argumentasjonen om at den amerikanske økonomien akselererer inn i slutten av året, sier Jon Hill i BMO Capital Markets til CNBC.

«Det siste vi trenger»

I tillegg til svake tall fra industrien meldte Trump på Twitter at USA innfører toll på stål og aluminium for Brasil og Argentina.

– Brasil og Argentina har presidert over en massiv devaluering av sine valutaer, som ikke er bra for våre bønder. Derfor vil jeg gjeninnføre toll på stål og aluminium som importeres til USA fra disse landene med umiddelbar virkning, skriver han.

Dette tolker ikke aksjemarkedet noe godt inn i.

– Vi har sett at verdenshandelen sakker farten. Det siste vi trenger er mer toll som kommer til å sakke farten ytterligere, sier Lucy Macdonald, hovedinvesteringsansvarlig for globale aksjer i Allianz Global Investors, ifølge Wall Street Journal.

Markedene venter som vanlig spent på nye signaler om handelskrigen. Søndag meldte den statlige kinesiske avisen Global Times at Kina insisterer på at USA fjerner eksisterende tariffer som del av en fase 1-avtale mellom landene. Unnlatelse av å innføre ytterligere tariffer 15. desember ser ikke Kina som en erstatning for at USA fjerner tariffer som allerede er ilagt kinesiske varer.

15. desember er skjebnedagen markedene venter på. Det er datoen er den amerikanske administrasjonen har sagt de vil innføre nye toller mot Kina dersom det ikke er noen avtale på plass.

«Får se hva som skjer»

Mandag møtte USAs president journalister utenfor Det hvite hus. Til spørsmålet om hvordan den ferske Hongkong-loven, som støtter demonstrantene, påvirker forhandlingene med Kina svarte presidenten:

– Det gjør det ikke lettere, men vi får se hva som skjer.

Han understreker likevel at kineserne alltid vil forhandle og han tror de ønsker en avtale, skriver Reuters.

I november undertegnet Trump loven.

– Jeg undertegnet lovene av respekt for president Xi Jinping, Kina og folket i Hongkong. Lovene er vedtatt i håp om at lederne og representantene for Kina og Hongkong klarer å løse forskjellene på minnelig vis, noe som vil føre til langvarig fred og velstand for alle, sa Trump i en uttalelse.

Dette skapte sterke reaksjoner i Kina som lovet mottiltak. Dette har fått investorer til å frykte for forhandlingsklimaet mellom de to stormaktene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.