Tirsdag har nyhetsbildet vært preget av at den amerikanske kongresslederen Nancy Pelosi tok en uanmeldt sving innom Taiwan.

Den økte geopolitiske spenningen besøket kan medføre, påvirket ikke investorene nevneverdig etter at handelen åpnet, men ved stengetid klokken 22.00 norsk tid så det slik ut ved de tre amerikanske hovedindeksene:

  • Den brede S&P 500-indeksen falt 0,66 prosent
  • Industritunge Dow Jones hadde en nedgang på 1,22 prosent
  • Teknologitunge Nasdaq falt 0,16 prosent

– Et besøk fra Pelosi vil i stor grad true freden og stabiliteten over Taiwanstredet, og alvorlig undergrave forholdet mellom Kina og USA, som kan føre til en svært alvorlig situasjon med alvorlige konsekvenser, tvitret den kinesisk diplomaten Liu Xiaoming sent mandag kveld.

Lius uttalelse gjenspeilte tonen i de mange advarsler og trusler som har kommet fra Beijing siste måneden.

– Ingen økonomiske forstyrrelser

Det forventes at Pelosi vil tilbringe kvelden i Taiwan. Pelosi ble etter møtet den første Speakeren fra Representantenes hus til å besøke Taiwan siden 1997.

– Jeg tror ikke besøket vil lede til noen særlige økonomiske forstyrrelser, men nå begynner retorikken og overskriftene å bli mer intense og det er noe vi må holde øye med fremover, sa senior investeringsstrateg Mona Mahajan i finansrådgivningsselskapet Edward Jones til CNBC tirsdag.

Asia-Pacific-indeksen falt mer enn på tre uker og børsene i Kina fikk hard medfart på tirsdag. Hang Seng-indeksen i Hongkong falt med 2,5 prosent, Shanghai Composite-indeksen var ned 2,1 prosent, mens Shenzhens Composite-indeksen faller med 1,6 prosent.

– Det økte spenningsnivået mellom USA og Kina på bakgrunn av det planlagte besøket til Taiwan for Nancy Pelosi er heller ikke positivt for risikoappetitten i markedet, sa DNB Markets' oljeanalytiker, Helge André Martinsen til DN tidligere tirsdag.

Uber med kraftig byks

Transportnettverkselskapet Uber la frem andrekvartalstall tirsdag.

Selskapet kunne melde om et stortap på 2,6 milliarder dollar. Samtidig kunne Uber vise til en omsetning på 8,07 milliarder dollar, noe som overgikk forventningene på 7,39 milliarder dollar, ifølge en undersøkelse gjort av Refinitiv.

I tillegg kunne selskapet vise til fri kontantstrøm på 382 millioner dollar. Aksjen steg 18,90 prosent.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.