– Børsfallet er en reaksjon på signalene fra Fed om at rentene skal raskt opp, sier sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management.

Fed har ved tidligere anledninger, som i perioden 2017-2019, typisk satt opp renten med et kvart prosentpoeng på annethvert møte i rentekomitéen (Fomc – Federal Open Market Committee). Fomc møtes vanligvis åtte ganger i året.

Sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management.
Sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management. (Foto: Gunnar Lier)

På kveldens pressekonferanse ville ikke Fed-sjef Jerome Powell utelukke renteøkninger på hvert eneste Fomc-møte, om dette skulle være nødvendig.

– Dette er et klart signal og tolkes av markedet som at rentene skal opp raskere denne gangen enn forrige gang, sier Wilhelmsen.

Han sier Fed-sjefen nå peker på at situasjonen i amerikansk økonomi har endre seg siden sist korsvei for noen uker siden. Powell peker særlig på tre hovedpunkter:

  • Økonomien er sterkere.
  • Inflasjonen er høyere.
  • Feds balanse er større.

Wilhelmsen forklarer at en forsert renteheving nettopp har til hensikt å dempe den økonomiske veksten, gjennom å bremse en begynnende pris- og lønnspiral.

Han sier det ligger i den økonomiske tyngdekraften at børsene faller når renten settes opp.

– Børsen har lenge vært høyt verdsatt på grunn av lav rente og sterk vekst. Det har rett og slett ikke vært noe alternativ til aksjer. Det endrer seg når renten stiger, sier Wilhelmsen.

Han sier signalene til Powell også er klare på at det denne gangen blir en raskere innstramming i pengepolitikken enn sist gang. Feds støttekjøp skal blant annet avsluttes helt i mars, omtrent samtidig som den første rentehevelsen sannsynligvis kommer.

Turbulens på børsene

Det var en turbulent start på handelsuken ved USA-børsene med børsnedtur snudd til oppgang mandag, og nedtur tirsdag. Onsdag var alles øyne på beskjeden fra Feds rentemøte onsdag 20:00.

Der signaliserte sentralbanken at den «snarlig» vil sette opp styringsrenten – samt meldte at den kutter på nytt i støttekjøpene av obligasjoner. Dét budskapet var som de fleste hadde regnet med på forhånd, og med denne bekreftelsen sendte investorene aksjer videre oppover – før de falt tilbake.

Like etter beskjeden kom var den teknologitunge indeksen Nasdaq opp nesten tre prosent, før den falt markant tilbake. Siden vaket indeksene i minus og endte til slutt slik:

  • Den brede S&P 500-indeksen falt 0,15 prosent.
  • Den industritunge Dow Jones-indeksen endte ned 0,34 prosent.
  • Teknologiindeksen Nasdaq sluttet omtrent uendret, opp 0,02 prosent.

Spent før Fed-møte

Bakgrunnen for markedsuroen denne uken har i stor grad vært knyttet til rentemøtet i USAs sentralbank Federal Reserve (Fed).

Den amerikanske sentralbanken signaliserte renteøkninger og nedtrapping av støttekjøp. Første rentehopp kommer sannsynligvis i mars.

Det har kommet klare signaler om en strammere pengepolitikk fra flere sentrale Fed-medlemmer allerede i forkant av denne ukens rentemøte. Sentralbanksjef Jerome Powell har etter hvert blitt tydeligere på at han ser på den historisk høye inflasjonen i USA som en trussel for økonomien, etter lenge å ha insistert på at prisstigningen var et forbigående fenomen.

– Dette har styrt markedsforventningene klart i retning av at det blir renteheving i mars. Videre ser markedet for seg i alt fire renteøkninger i år, som da er noe på oppsiden av hva Fed har signalisert så langt, skrev sjeføkonom i Handelsbanken Marius Gonsholt Hov i en morgenrapport.

Tesla falt etter rapport

Fallet tirsdag var størst på den teknologitunge indeksen Nasdaq, som endte ned hele 2,28 prosent. En oppgang i de lange rentene er nemlig ofte negativt for såkalte vekstselskaper, selskaper som er priset basert på fremtidig inntjening. Mange av selskapene som er notert på Nasdaq anses som vekstselskaper, og derfor svinger gjerne indeksen i takt med renten.

Microsoft la frem en kvartalsrapport tirsdag kveld som viste at teknologiselskapets inntjening var bedre enn forventet. Likevel falt Microsoft-aksjen med 2,66 prosent tirsdag, og fallet fortsatte i etterhandelen. Onsdag snudde imidlertid trenden og Microsoft-aksjen steg onsdag med 2,85 prosent etter å ha vært opp over fem prosent tidligere på kvelden.

Elbil- og batteriprodusenten Tesla, med gründer Elon Musk i spissen, slapp sin kvartalsrapport med oversikt over selskapets inntjening etter børsstenging onsdag. Dette er noe investorene og markedet følger tett og Telsa-aksjen steg med 2,07 prosent, før den falt kraftig i etterhandelen da rapporten kom ut.

Teknologigigantene Amazon og Apple falt onsdag med henholdsvis 0,80 og 0,06 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.