Stemningen er meget god i aksjemarkedet om dagen.

De tre nøkkelindeksene på Wall Street er igjen på vei mot nye rekorder og har alle gitt tosifret avkastning til investorene så langt i år. Mandag kveld steg den brede S&P 500-indeksen, en av verdens viktigste aksjeindekser, til en ny toppnotering.

Albert Edwards.
Albert Edwards. (Foto: Rukhsana Hamid/Bloomberg)

Men for dem som mener aksjekursutvikling burde speile det selskapene i USA faktisk klarer å levere av finansielle resultater, henger det rett og slett bare ikke på greip.

– Investorene vil kveste hele sektoren

Inntjeningen blant nasjonale amerikanske selskaper har mer eller mindre ligget på stedet hvil siden 2012. I samme periode har S&P 500-indeksen steget over 100 prosent.

Det har fått de mest skeptiske til å trekke paralleller tilbake til dotcom-boblen rundt årtusenskiftet hvor folk kastet penger etter internettselskaper, uten at selskapene hadde noen form for inntjening eller nære utsikter til fornuftig inntjening. Boblen brast og it-sektoren sank som en sten.

Aksjestrateg og selverklært superpessimist Albert Edwards Société Générale la nylig ut en graf hvor han mener prisingen av amerikanske teknologiaksjer nå er totalt løsrevet fra den underliggende inntjeningen.

– Akkurat som i 2001 kommer ikke investorene til å vente med å skille ekte vekstaksjer fra bedragere. Investorene vil kveste hele sektoren og tenke seg om etterpå, skriver Edwards, ifølge Marketwatch.

I et notat til bankens kunder skriver Edwards at den åpenbare oppbremsingen i inntjening vil avsløre selskaper som bare later som de vokser, og at disse vil kollapse.

Venter «blodbad»

Så skal det sier at mange vekstaksjer, hvor selskapet taper penger i dag, blir kjøpt på troen om at de skal bli veldig lønnsomme i fremtiden. Edwards mener likevel investorenes forventninger til teknologiselskaper har kommet ut av kontroll.

Strategen mener å ha gjort urovekkende funn:

  • Andelen børsnoterte selskaper som har vært på børs i mindre enn ti år har eksplodert siden 1999. Målt i antall selskaper har andelen vokst fra fire prosent til 14 prosent.
  • Ettersom oppturen aksjemarkedet nå befinner seg i har vart i ti år, har en uvanlig stor andel av markedet aldri opplevd en resesjon.
  • Den amerikanske it-sektoren utgjør nå over 20 prosent av markedsverdien av det amerikanske aksjemarkedet.

– Det er det samme som det var seks måneder før it-boblen nådde sin topp i mars 2000. Blodbadet venter, skriver han, ifølge Marketwatch og US Business Inside News.

Sterkt uenig

Investeringsdirektør Leif-Rune Rein i Nordea Liv er enig i at grafen påpeker et problem, nemlig at utviklingen i inntjeningen til amerikanske selskaper er langt svakere enn aksjekursutviklingen på selskapene i S&P 500. Han mener likevel at Edwards i Société Générale tar helt feil.

– Alle som har vært maks «bearish» (tro på større fall over lengre tid, red.anm.) i år har tatt maks feil, sier han.

– Har du vært undervektet i aksjer har det vært utrolig dyrt for deg. Vi er nøytralvektet, men hvis jeg skal helle noen retning virker det som vi er på vei videre oppover, sier Rein.

Investeringsdirektøren mener at aksjer uansett er priset til det de er priset til, så hvis man tror på et kraftig fall i aksjemarkedet må det være fordi man mener inntjeningen skal falle og ikke fordi den ikke har vokst i det siste.

– En kraftig nedrevidering

I starten av 2019 hadde alle forvaltere, analytikere og andre tallknusere regnet ut at året skulle bringe en inntjeningsvekst på 7,8 prosent for amerikanske aksjer. Tirsdag hadde estimatet falt til 1,3 prosent for året.

Selv om man må regne med at tallet alltid blir nedjustert noe, mener Leif-Rune Rein prognosene er trukket mye ned.

– Det er en kraftig nedrevidering. Vi er heller ikke ferdig med året, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.