Wall Street startet dagen med oppgang etter positive nyheter om detaljhandelen. Lenge så det ut til at det skulle ende med en bred oppgang for alle nøkkelindeksene, men så snudde Nsadaq minutter før børsstengning:

  • Den brede indeksen S&P 500-indeksen er opp 0,25 prosent
  • Den teknologitunge Nasdaq-indeksen er ned 0,07 prosent
  • Den industritunge nøkkelindeksen Dow Jones, med 30 utvalgte aksjer, er opp 0,50 prosent

Tre dager på rad har Wall Street stengt med en nedgang på grunn av usikkerhet knyttet til den statlige krisepakken som de to største amerikanske partiene ennå ikke er blitt enige om, samt smitteøkning i Europa.

Vinnerne

Boeing trakk Dow Jones opp etter at europeiske luftfartsmyndigheter friskmeldte de mye omtalte Max 732-flyene. Boeing endte dagen to prosent opp fra handelsstart.

Positive vaksinenyheter fra Pfizer trakk hele helsesektoren opp på S&P. Helseaksjene var de store børsvinnerne på indeksen fredag - samlet var sektoren opp 1,5 prosent, skriver CNBC.

Bilutleieselskapet Hertz var i flere måneder truet av konkurs, men så kom meldingen om et gigantlån på 1,7 milliarder dollar. Det sendte aksjen i været, som avsluttet dagen hele 142 prosent opp. I mai søkte Hertz om konkursbeskyttelse etter at selskapet satt med 19 milliarder i gjeld til kreditorer. Årsaken var koronapandemien.

Fortsatt usikkerhet

Fersk statistikk viste fredag at detaljhandelen steg med 1,9 prosent fra august til september i USA. Til sammenligning hadde økonomene bare regnet med en oppgang på 0,7 prosent.

Når bilsalg holdes utenom, steg detaljhandelen med 1,5 prosent i september, mens det var ventet en oppgang på 0,5 prosent.

Markedsstrateg Quincy Krosby i Prudential Financial forteller til CNBC at økonomien viser noe tegn til bedring.

– For dem som fortsatt har jobbene sine, har økonomien fungert. Men det store spørsmålet er hvorvidt detaljhandelen fortsetter å stige, når vi ser oppgang i arbeidsledigheten, spør han.

Selv om detaljhandelen i USA steg i september, er markedet fortsatt avhengig av to viktige faktorer.

Krisepakke fra amerikanske myndigheter: demokratene og republikanerne har ennå ikke blitt enige om summen på pakken. Demokratene vil ha en krisepakke på 2200 milliarder dollar, og republikanerne står fast ved tilbudet på 1800 milliarder dollar.

Økt smitte: Flere av de største landene i Europa opplever smitterekorder. Det har ført til at myndighetene i Frankrike og Storbritannia nå ha innført nye, strenge restriksjoner. Det bekymrer investorene. Smitten er også på vei opp i noen amerikanske delstater.

Det hvite hus' økonomirådgiver, Larry Kudlow, fortalte fredag til Fox Business at det nesten blir umulig med en enighet rundt krisepakken før valget. Han tror at selv om selv om Kongressen klarer å bli enige, er det ikke sikkert at krisepakken vil kunne gjennomføres så raskt.

– Kanskje noe fra avtalen kan gjennomføres, men det vil helt sikkert ikke være den store, grandiose avtalen, s Kudlow til kanalen.

Vaksinenytt

Nyheter fra farmasiselskapene fortsetter å påvirke stemningen på markedene.

Legemiddelselskapet Pfizer bidrar også til å løfte optimismen, med en melding om at de kan søke om nød-bruk av sin vaksinekandidat allerede i november. Selskapet steg tre prosent fredag kveld norsk tid.

Konkurrenten Gilead falt 1,5 prosent, etter melding om at WHO ikke vil konkludere med at koronamedisinen Remdesivir faktisk hjelper pasienter som er innlagt på sykehus. Gilead har uttalt seg spørrende til konklusjonen.

Gigantunderskudd i USA

Pandemien og påfølgende bruk av statlige midler har ført til et rekordhøyt budsjettunderskudd i USA. Det amerikanske budsjettunderskuddet er nå på rekordhøye 3100 milliarder dollar.

I fjor var underskuddet i overkant av 900 milliarder dollar.

Så langt i år har amerikanske myndigheter brukt 2200 milliarder dollar på koronahjelp. Forrige underskuddsrekord ble satt i 2009 som følge av finans- og boligkrisen – da var underskuddet på 1,4 milliarder dollar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.