Teknologiindeksen Nasdaq falt over to prosent i førhandelen på Wall Street som følge av inflasjonstallene presentert onsdag formiddag.

Forbrukertilliten er svekket, og investorene er skeptiske, skriver CNBC.

Skyhøye inflasjonstall fikk samtlige indekser til å falle fra start på ukens tredje handelsdag. Få timer etter åpning hentet indeksene seg inn for så å vake rundt nullpunktet.

Til tross for glimt av grønne tall, endte de toneangivende indeksene til slutt i minus:

  • Den brede S&P 500-indeksen falt 0,45 prosent.
  • Industriindeksen Dow Jones falt 0,68 prosent.
  • Teknologiindeksen Nasdaq falt 0,15 prosent.

Av selskapene som falt mest ved børsåpning var flyselskapet American Airlines, teknologiselskapet Apple og krusrederiet Carnival Corporation. American Airlines endte til slutt med et fall på 3,11 prosent, mens Apple og Carnival Corporation endte med fall på henholdsvis 0,25 og 1,42 prosent.

Høyeste på 40 år

Ferske tall fra U.S. Bureau of Labor Statistics viste at inflasjonen i juni endte på 9,1 prosent, målt som en årlig rate. Det er det høyeste nivået siden desember 1981.

På forhånd var det ventet en prisvekst på 8,8 prosent på årsbasis, ifølge Bloomberg.

Kjerneinflasjonen, altså prisvekst ekskludert energi- og matvarepriser, endte på 5,9 prosent på årsbasis i juni. På forhånd var det ventet en kjerneinflasjon på 5,7 prosent.

Rentene stiger

Da inflasjonen kom inn på 8,6 prosent i mai, svarte Fed i juni med en trippel renteheving, den største enkeltøkningen siden 1994. I referatet fra forrige rentemøte varslet den amerikanske sentralbanken om nok en dobbel eller trippel renteheving ved neste møte i juli.

Samtidig stiger renten på amerikansk statsgjeld med ti år løpetid, ofte omtalt som tiåringen.

Inflasjonen og reaksjonene på denne har store ringvirkninger globalt. Tirsdag nedjusterte det internasjonale pengefondet (IMF) sine vekstprognoser for amerikansk økonomi, og reduserte anslaget for økonomisk vekst fra 2,9 prosent til 2,3 prosent.

Dette påvirker investorer til å flytte pengene sine ut av aksjemarkedet og inn i rentepapirer, som gir bedre avkastning når rentene er høyere. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.