Ukens siste handelsdag begynte blandet for nøkkelindeksene på Wall Street, med svak nedgang for industritunge Dow Jones. Drøyt en time ut i handelen steg samtlige nøkkelindekser, og slik fortsatte det ut dagen. Aller best gikk det for teknologitunge Nasdaq som endte med en oppgang på godt over to prosent.

Slik så det ut da Wall Street stengte fredag:

  • Teknologitunge Nasdaq steg 2,66 prosent
  • Den blandede S&P 500 steg 1,89 prosent
  • Industritunge Dow Jones steg én prosent

Nasdaqs oppgang skyldtes blant annet at tungvektere som Alphabet og Netflix steg markant.

Også Tesla-aksjen nøt en solid oppgang fredag på 4,9 prosent. Det til tross for at Tesla-eier Elon Musk møtte til retten fredag etter anklager om å ha manipulert aksjen til egen fordel i 2018. Aksjen er også en av ukens store vinnere med en oppgang på sammenlagt 14,4 prosent.

Kutt i Silicon Valley

Før børsåpning kunne Google-eier Alphabet melde at selskapet kutter så mange som 12.000 stillinger, noe som tilsvarer seks prosent av konsernets ansatte globalt.

I oktober i fjor leverte Alphabet tredjekvartalsresultater som viste en økende omsetning, men som likevel skuffet analytikernes forventninger. Resultat etter skatt falt med 27 prosent til 13,9 milliarder dollar fra samme periode året før.

Da sa toppsjef Sundar Pichai at de ville stramme inn kostnadsbasen.

Alphabet-aksjen steg 5,3 prosent.

Tidligere har Facebook-eier Meta, Twitter og Amazon varslet store kutt blant de ansatte. Flere av de store teknologiselskapene opplever bremsende vekst, høyere kostnader og ser magrere økonomiske utsikter i det renter, priser og lønninger stiger. Onsdag ble det kjent at den amerikanske teknologigiganten Microsoft vil si opp 10.000 ansatte.

Microsoft steg over 3,4 prosent fredag kveld, mens Amazon og Apple endte opp henholdsvis 3,7 prosent og 1,8 prosent.

Netflix med kraftig oppgang

Torsdag kveld ble det kjent at Netflix' konsernsjef i mer enn 20 år, Reed Hastings, går av som leder. Overtagerne er Greg Peters, som går fra driftsdirektør til medkonsernsjef sammen med Ted Sandos.

«Styret har debattert overtagelsesplanen i flere år, (selv grunnleggere er nødt til å utvikle seg!)», skrev Hastings i et innlegg på Netflix's bedriftsside.

Nyheten kom i forbindelse med selskapets rapport for fjerde kvartal, som viste at selskapet sikret ytterligere 7,66 millioner nye abonnementer. Det var langt høyere enn Wall Street-estimatet på 4,5 millioner abonnementer.

Kvartalsrapporten ble tatt godt imot av investorene, og i etterhandelen steg aksjen med over seks prosent. Det smittet også over på ukens siste handelsdag, og Netflix-aksjen endte til slutt med en oppgang på over 8,4 prosent.

Signaler fra Fed

Den amerikanske visesentralbanksjefen Lael Brainard sa i en tale torsdag at rentene må forbli høye for at økonomien skal kjøles ned. Inflasjonen viser tegn til å sakke akterut, men den er fortsatt for høy.

– Selv med nedgangen vi har sett nylig forblir inflasjonen høy. Pengepolitikken må derfor forbli restriktiv over en lengre periode for å sikre at inflasjonen går tilbake til to prosent, sa Brainard under en tale ved University of Chicago School of Business.

Visesentralbanksjefen gikk ikke inn på hvor mye hun mener Fed bør heve renten ved neste rentemøte. Hennes forventninger til rentetoppen i 2023 ble heller ikke nevnt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.