Wall Street åpnet med bred oppgang for alle de tre ledende børsindeksene onsdag, men fortsatte handelsdagen med store svingninger.

De største bevegelsene har tek-indeksen Nasdaq stått for. Indeksen klatret først opp over én prosent, før den snudde til kraftig fall. Dow Jones og S&P har fulgt samme trend, men uten like store utslag.

Da handelsdagen endte det med et bredt fall på Wall Street, og etter stengetid onsdag så det slik ut ved de tre toneangivende indeksene:

  • Den industritunge Dow Jones-indeksen falt 1,41 prosent.
  • Teknologiindeksen Nasdaq er ned 2,57 prosent.
  • Den brede S&P 500-indeksen falt 1,85 prosent.

– Et symptom på frykten og usikkerheten

Globale markeder har vært under press denne uken, ettersom økt uro og oppskalering av situasjonen med Russland og Ukraina. Det tilspisset seg spesielt etter at Russlands president Vladimir Putin, beordret tropper inn i to utbryterregioner i det østlige Ukraina. Det skjedde etter at han mandag kveld kunngjorde at han ville anerkjenne deres uavhengighet.

EU og Storbritannia kunngjorde sanksjoner mot Russland tidligere tirsdag, og USA fulgte etter senere på dagen. Blant annet sanksjoner rettet mot russiske banker og landets statsgjeld.

Onsdag eskalerer situasjonen ytterligere, og fører til mer børsuro.

– Markedet venter nå på mottiltak fra Russland, som kan og vil høyst sannsynlig påvirke energimarkedet. Det er ventet at situasjonen eskalerer ytterligere. Børsuroen er et symptom på frykten og usikkerheten i markedet i påvente av russiske mot-sanksjoner, sier Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand Asset Management.

Tirsdag falt alle de tre indeksene falt rundt én prosent, etter at uroen og krigsfrykten i Ukraina intensiverte seg. I tillegg kom både EU og USA med sanksjoner mot Russland.

Chen påpeker at markedet ble noe beroliget av at sanksjonene ikke var så streng som fryktet. Men at det nå er stor spenning knytt til hvordan Russland vil respondere.

– Det vil komme mottiltak fra Russland, og det vil påvirke markedet, sier Chen.

Uro uansett

Chen understreker at selv om situasjonen i Ukraina roer seg, vil markedet fortsatt være preget av usikkerhet. Da er det sentralbankens planer for rentehevinger og øvrig pengepolitisk innstramming som vil stå i fokus.

– Man er i skvis uansett, så selv om krisen skulle gå bedre enn fryktet, så er markedet tilbake til å ha fokuset på kommende høyere renter. De er også en stor grunn for at børsen svinger sånn, sier Chen.

Det er tre uker til det er varslet at Fed hever renten for første gang siden pandemiens nullrente, og det er ventet at det vil komme rentehevinger på rekke og rad.

– Det blir trolig større svingninger i markedene uansett, men store svingninger byr jo også på muligheter for å handle. Det kan oppstå gode kjøpsmuligheter i dette markedet, sier Chen.

Inflasjonspress

Markedsanalytiker Ed Moya i Oanda mener den geopolitiske uroen vil føre til et langt høyere inflasjonspress ettersom energikostnadene vil skyte i været, og det vil avspore store deler av den økonomiske oppgangen som kom med pandemien, skriver CNBC.

– Jeg tror ikke situasjonen vil avspore oppgangen, men vil nok høyere energipriser vil være en dempende faktor for økonomisk aktivitet. Jeg tror ikke sentralbankene kommer til å reagere med enda mer innstrammende pengepolitikk på inflasjonsbidraget på grunn av denne situasjonen, sier Chen.

Chen tror sentralbankene anser at situasjonen som «en skatt» som gir en dempende effekt på økonomisk aktivitet.

– Den inflasjonen som kommer av økte råvarepriser, som øker som følge av Ukraina-situasjonen tror jeg sentralbankene ser vekk fra. Energiprisene øker ikke fordi det er større etterspørsel, men av frykten for at Russland skal skru igjen kranen som gir en klassisk tilbudsside-effekt, sier han-(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.