På ukens siste handelsdag faller de tre toneangivende indeksene på Wall Street kraftig. Dow Jones stengte ned 2,82 prosent etter fjerde uke med fall på rad. Det er indeksens dårligste dag siden 28. oktober 2020.

Ved stengetid så det slik ut:

  • Teknologiindeksen Nasdaq faller 2,55 prosent.
  • Industriindeksen Dow Jones faller 2,82 prosent.
  • Den brede S&P 500 faller 2,77 prosent.

På Oslo Børs faller hovedindeksen med over 1,55 prosent, hvor det blant Børsens 25 største selskaper kun er flyselskapet Norwegian, oppdretteren Salmar, Gjensidige Forsikring og Orkla som er i pluss for dagen.

Rentevarsel førte til børsnedgang

Torsdag sa Jerome Powell, styrelederen for den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed), at aggressive renteøkninger er mulige så tidlig som neste måned for å få ned inflasjonen som nå ligger på rundt 8,5 prosent.

«Det er passende etter mitt syn å bevege seg litt raskere med renteheving», sa Powell da han deltok i et panel i Det internasjonale pengefondet, IMF.

Det førte Wall Street kraftig ned ved stengetid torsdag og fortsatte hele handelsdagen fredag.

Powell antydet at sentralbankens styringsrente kan bli økt med 0,5 prosentpoeng i mai.

«Jeg vil si at 50 basispunkter vil være på bordet på mai-møtet», sa han ifølge CNBC.

«Målet vårt er å bruke verktøyene våre for å få etterspørsel og tilbud tilbake i takt, slik at inflasjonen går ned uten at det fører til en resesjon. Jeg tror ikke du vil høre noen i Fed si at det kommer til å bli enkelt. Det kommer til å bli veldig utfordrende», sa Powell.

Teknologitall overrasket

Onsdag overrasket elbilprodusenten Tesla med bedre kvartalstall enn ventet.

Omsetning i første kvartal endte på rekordhøye 18,8 milliarder dollar, og selskapet leverte et resultat per aksje på 3,22 dollar per aksje. På forhånd ventet analytikere en omsetning på 17,92 milliarder dollar og resultat på 2,27 dollar per aksje, ifølge Bloomberg.

Torsdag steg Tesla-aksjen kraftig fra start med en oppgang på over ti prosent, men endte til slutt opp langt mer forsiktig på tre prosent. Fredag er Tesla-aksjen forsiktig opp.

Det har vært en tøff uke for strømmegiganten Netflix, som denne uken leverte skuffende kvartalstall. Det har ført aksjen ned over 36 prosent, og fallet fortsatte fredag med et drøyt prosent.

Netflixs kvartalstall viste at selskapet så langt i år har mistet 200.000 abonnenter. I lys av blant annet krigen i Ukraina, anslår selskapet at det vil miste to millioner abonnenter innen utgangen av juni i år.

Dette er første gang på ti år at antall abonnementer går ned for strømmegiganten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.