Børsfallet i Asia og Europa smittet over til USA torsdag ved start. De ledende indeksene på Wall Street falt mellom 0,65 til 0,75 prosent ved åpning klokken 15.30 norsk tid.

To timer ute i handelen har derimot Nasdaq snudd til forsiktig oppgang.

Slik ser det ut på Wall Street litt før klokken 17.30 norsk tid:

  • Industritunge Dow Jones faller 0,37 prosent.
  • Den brede S&P 500-indeksen ligger tilnærmet flatt.
  • Teknologiindeksen Nasdaq stiger 0,2 prosent.

Fallet i oljeprisen tynger ExxonMobil, som faller 3,2 prosent. Chevron-aksjen faller 2,8 prosent.

Sjeføkonom Jan Hatzius i Goldman Sachs skriver i et notat at konsekvensene av deltavarianten på vekst og inflasjonen er større enn de ventet, ifølge CNBC.

«Forbruket ved å dra ut og spise, reise og andre tjenester vil trolig avta i august, selv om vi venter at nedgangen vil være beskjeden og kort. Produksjonen lider fortsatt av forstyrrelser i forsyningskjeden, spesielt i bilindustrien, og dette vil sannsynligvis bety mindre lageroppbygging i tredje kvartal», skriver han.

Usikkerhet rundt støttekjøp

De ledende børsindeksene falt ved stengetid onsdag. Uroen i markedet kom etter at den amerikanske sentralbanken Fed slapp et referat fra forrige rentemøte onsdag.

Referatet fra Fed antyder at nedtrappingen av støttekjøpene i markedet kan komme tidligere enn først antatt.

Støttekjøpet av verdipapirer brukes som et virkemiddel for å presse de langsiktige rentene nedover og ble innført som et tiltak for å opprettholde økonomisk aktivitet under koronapandemien.

Stigende renter fører typisk til fall i aksjekursene til børsnoterte selskaper.

Referatet fra Fed indikerer at nedtrapping kan igangsettes allerede i september, ifølge CNBC. Toppsjef i Fed, Thomas Barkin, skal ha uttalt at det amerikanske markedet «nærmer seg nedtrapping».

Optimistiske tall for arbeidsmarkedet

Torsdag ettermiddag kom tallene for antall nye søknader om arbeidsledighetstrygd i USA som falt til 348.000, det laveste nivået så langt i pandemien. Tallet viser at økonomien er i ferd med å hente seg inn og at arbeidsmarkedet styrkes.

Nivået er imidlertid lang høyere enn før pandemien rammet for alvor i mars 2020. Da lå det på rundt 220.000 i uken.

Kraftig fall på Oslo Børs

På hjemmebane har Oslo Børs hatt en av sine verste børsdager hittil i år. Flesteparten av tungvekterne fikk juling og Hovedindeksen falt 1,8 prosent.

Oljeprisen er ned 2,5 prosent, og ett fat Brent spot nordsjøolje handles for under 66 dollar fatet. Fallet kommer etter at det onsdag ble klart at råoljelagrene i USA falt mer enn forventet forrige uke, med 3,2 millioner fat mot ventede 1,1 millioner fat, ifølge Trading Economics.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.