Etter en mørkerød dag på både de asiatiske og de europeiske børsene lå uværsskyene tungt over Wall Street ved åpning torsdag ettermiddag.

På et tidspunkt så det svært mørkt ut også på de amerikanske børsene, men utover kvelden har Wall Street hentet seg kraftig inn igjen.

  • Dow Jones endte ned 0,31 prosent.
  • S&P 500 falt 0,15 prosent.
  • Nasdaq endte opp 0,42 prosent.

De amerikanske børsene nærmer seg nå høstens foreløpige bunnpunkt som ble satt for et par uker siden, og for flere av indeksene er årets børsoppgang nå blåst bort.

Den brede samleindeksen S&P 500 består av de 500 største børsnoterte selskapene i USA. Torsdag ettermiddag falt indeksen inn i det fryktede «dødskrysset» – et særdeles kraftig salgssignal.

Sterkt sagssignal

Nei – «dødskrysset» er ikke et tullenavn som journalister har funnet på. Det er navnet på et teknisk signal som er fryktet av investorer og aksjemeglere, fordi det ofte etterfølges av et børsfall.

Teknisk analyse benytter seg av tekniske signaler i et forsøk på å forutsi hvordan aksjer og indekser vil utvikle seg i fremtiden, basert blant annet på hvordan utviklingen har vært tidligere. Dette står i motsetning til fundamental analyse, hvor analytikerne heller ser på hvor mye et selskap tjener.

200 dagers glidende gjennomsnitt er et kjent begrep innen teknisk analyse. Dersom en indeks befinner seg over 200 dagers gjennomsnitt, er det et tegn på videre oppgang. I oktober falt S&P 500 ned gjennom 200 dagers gjennomsnitt for første gang på årevis.

Det er et sterkt salgssignal. Torsdag ettermiddag kan indeksen utløse et enda kraftigere salgssignal.

Vipper på «dødskrysset»

Når børsen stiger over lengre tid vil 50 dagers glidende gjennomsnitt ligge høyere enn 200 dagers gjennomsnitt. Dette har vært status for de amerikanske børsene de siste to og et halvt årene.

Nå kan dette endre seg. Torsdag ettermiddag er 50 dagers gjennomsnitt for indeksen S&P 500 temmelig nøyaktig på samme nivå som 200 dagers gjennomsnitt. Til tider har den vært enda lavere.

Det er dette som kalles for «dødskrysset».

Sist dette meget kraftige salgssignalet inntraff, var i august 2015. Da falt de amerikanske børsene kraftig, og det tok rundt åtte måneder før de hadde hentet inn fallet.

Børsfall på 1.200 poeng

Det har vært dårlig stemning på de amerikanske børsene denne høsten. I oktober begynte Wall Street å falle, og da den foreløpige bunne ble nådd for et par uker siden. hadde børsene falt rundt ti prosent.

Etter at de amerikanske investorene har kunnet pustet ut noen dager, har børsfallet slått tilbake for fult denne uken.

Onsdag holdt de amerikanske børsene stengt, i respekt for nylig avdøde George H.W. Bush, men på tirsdag ble det tunge børsfall. Etter torsdagens svake åpning har Dow Jones falt rundt 1.200 poeng så langt denne uken.

Børsene er nå kun få poeng unna høstens bunnpunkt som ble satt i november, og for både S&P 500 og Dow Jones er årets børsoppgang blåst bort.

Oljesmurt nedtur

På torsdag er det energi- og bankaksjer som leder an i nedturen i USA. Store oljeselskaper som Chrevron og ExxonMobil faller over to prosent, noe som henger sammen med at oljeprisen har svingt kraftig.

Oljeprisen har falt tungt i løpet av dagen, noe som henger sammen med at det kom rykter om at Opec slet med å få Russland til å gå med på en ny avtale om produksjonskutt.

Det som først og frem trekkes frem som utløsende årsak til det globale børsfallet på torsdag, er at utsiktene for en handelsfred mellom USA og Kina er forverret. I løpet av helgen fikk president Donald Trump på plass en våpenhvile i handelskrigen med Kina på 90 dager.

I løpet av de siste dagene har markedet mistet mer og mer tro på at dette er en avtale som kan reversere den eskalerende handelskrigen mellom verdens to største økonomier.

Bankaksjene drev nedturen også på tirsdag denne uken, noe mange mente hang sammen med at rentekurven delvis er blitt negativt. En negativ rentekurve vil være et kraftig resesjonsvarsel.

Vi oppdaterer saken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Jeg tror Besten hadde blitt imponert
Bestefaren til Sondre Eide startet med planker og flyteelement. I dag er Eide Fjordbruk en milliardbedrift, og årets gasellevinner i Norge.
01:55
Publisert: