Wall Street falt kraftig fra start, og alle de tre toneangivende indeksene stupte ved børsåpning i USA klokken 14.30 norsk tid.

Det tok ikke mer enn drøye syv minutter før den brede indeksen S&P 500 var ned syv prosent – og dermed trigget en 15 minutter lang handelsstans.

Rundt klokken 14.50 var handelen igjen igang, og indeksene fortsatte å falle kraftig. Dow Jones er ned over ni prosent, mens både S&P 500 og Nasdaq er ned over åtte prosent.

Hvis S&P 500 faller mer enn 13 prosent stanses handelen i nye 15 minutter. Blir fallet på 20 prosent eller mer stanses all handel for resten av dagen.

Nedgangen synes over hele linjen, og spesielt flyaksjene faller tungt. Delta Airlines er ned 11,9 prosent, mens American Airlines er ned 13,7 prosent. Det kommer etter at president Donald Trump natt til onsdag norsk tid innførte reiseforbud til USA fra alle europeiske land, med unntak av Storbritannia.

American Airlines melder at det kutter prisene på en rekke flyvninger fra Europa til USA, i møte med etterspørsel fra reisende som vil komme seg tilbake til landet etter Trumps reiseforbud.

Teknologiselskapene faller også markant. Facebook er ned 5,9 prosent, Google-eier Alphabet er ned 7,8 prosent, og Amazon faller 5,8 prosent. Tesla er ned 10,8 prosent.

Førhandel tydet på børsfall

En knapp halvannen time før børsåpning i USA falt de amerikanske fremtidsindeksene 5,00 prosent, og traff dermed bunnen. Indeksene er laget slik at de ikke kan falle mer enn fem prosent.

Dermed var det ventet nok en tøff børsdag på de toneangivende amerikanske indeksene torsdag. Onsdag kveld norsk tid stengte Wall Street i mørkerødt, og de tre indeksene Dow Jones, S&P 500 og Nasdaq stengte alle ned mer enn fire prosent.

Ifølge Marketwatch var det før åpning tegn til at det igjen kom til å bli handelsstans, slik det ble tidligere denne uken. Det inntreffer når S&P 500 er ned mer enn syv prosent. Da vil handelen stanses i 15 minutter.

Sikker på fall uavhengig av Trump

– Det er umulig å tro at det skal bli positivt i dag. Vi får en tøff start på dagen for de amerikanske markedene, sa investeringsdirektør Magny Øvrebø i Holbergfondene før børsåpning.

Hun understreker at det er vanskelig å spå hvor dypt fallet blir, men sier at de holder blikket rettet mot det verdens myndigheter foretar seg.

President Donald Trump har ofte vist til et sterkt aksjemarked som et bevis på hvordan USA har blitt styrt i riktig retning i hans presidentskap.

Natt til torsdag kom nyheten om at Trump innfører reiseforbud fra alle europeiske land til USA, med unntak av Storbritannia. Det har ført til en bratt nedgang blant annet for Norwegian.

Øvrebø er imidlertid sikker på at fallet i aksjemarkedet denne uken hadde skjedd uavhengig av Trump.

– Vi har vent oss litt til hans spesielle kommunikasjonsform, men til slutt er det tiltakene fra myndighetene som markedet kommer til å reagere på. Det er bedrifter som trenger hjelp, sier hun. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.