Onsdag kveld norsk tid kom referatet fra møtet hvor forrige rentebeslutning i den amerikanske sentralbanken ble tatt. Dette viser at sentralbanken vurderer større renteøkninger fremover enn de vanlige økningene på et kvart prosentpoeng, opp mot det dobbelte, altså et halvt prosentpoeng.

For å støtte den amerikanske økonomien under pandemien har sentralbanken kjøpt statsobligasjoner og andre statlige rentepapirer for flere milliarder dollar i måneden. Disse støttekjøpene ble stanset i mars, men Fed er også ute etter å redusere balansen. Ifølge referatet lå konsensus for reduksjonen på omtrent 95 milliarder dollar i måneden.

Fallet på de brede amerikanske børsindeksene tiltok etter at sentralbanken hadde lagt frem sitt rentereferat, før indeksene hentet seg noe inn mot stengetid.

Da handelsdagen var over, så det slik ut ved de tre ledende indeksene på Wall Street:

  • Den brede samleindeksen S&P 500 falt 0,97 prosent
  • Industriindeksen Dow Jones falt 0,42 prosent
  • Teknologiindeksen Nasdaq falt 2,22 prosent

Handelsdagen onsdag var preget av fall siden start. Denne nedgangen kan ses i sammenheng med ytterligere sanksjoner mot Russland og bemerkninger tirsdag fra styremedlem Lael Brainard i den amerikanske sentralbanken (Fed) der hun hintet om en mer aggressiv tilnærming for å bekjempe den høye inflasjonen.

Breinard uttalte også at det fremover trengs et jevnt tempo med renteøkninger. Renteøkningene er isolert sett dårlige nyheter for mange av teknologiaksjene, som i større grad enn mange andre prises på forventninger om fremtidige inntekter.

Nye sanksjoner

Onsdag opplyste Det hvite hus at USA innfører «full blokade» av storbankene Sberbank og Alfagruppen. Alle nye amerikanske investeringer i Russland forbys også, går det frem av den amerikanske kunngjøringen.

Sanksjonene rettes også mot president Vladimir Putins to voksne døtre og utenriksminister Sergej Lavrovs familie. De skjerpede sanksjonene beskrives som gjengjeldelse for krigsforbrytelser i Ukraina

Allerede før kunngjøringen meldte Reuters at det var ventet at USA og dets allierte ville ramme russiske banker og tjenestemenn med den nye sanksjonspakken.

USAs nye sanksjonspakke kommer i kjølvannet av EUs femte sanksjonspakke som ble presentert tirsdag. Sanksjonspakken inneholdt blant annet forlag om importforbud på russisk kull. Pakken må fortsatt godkjennes av de 27 medlemslandene, før den vedtas.

Twitter falt

Twitter-aksjen har hatt en god start på børsuken. Mandag ble det kjent at Musk har kjøpt 9,2 prosent av aksjene i selskapet, som han til dels har vært kritisk til på nettopp Twitter.

Markedet svarte med å sende Twitter-aksjen opp hele 27 prosent gjennom mandagen, noe som gjorde at Musk satt igjen med en papirgevinst på 6,8 milliarder norske kroner.

Stigningen fortsatte tirsdag da det ble kjent at Musk fikk en plass i Twitter-styret, og ved stengetid hadde aksjen steget to prosent.

Men onsdag slapp heller ikke Musks nyeste investering unna den dårlige stemningen som preger teknologiselskapene, og aksjen falt 0,4 prosent i løpet av handelsdagen.

Musks eget selskap, Tesla, falt 4,2 prosent onsdag.

Tiåringen fortsetter å stige

Etter Feds signaler om en strammere pengepolitikk, hoppet tiåringen til 2,56 prosent tirsdag. Ved børsåpning onsdag lå renten på den 10-årige amerikanske statsgjelden på hele 2,63 prosent – det høyeste nivået siden 2019, ifølge TDN Direkt.

I kjølvannet av Feds rentereferat ligger tiåringen på 2,6 prosent.

Tiåringen blir ofte referert til som «verdens viktigste rente» fordi den både er en referanse for mange renter, men også andre finansielle størrelser, verden over.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.