Det ble et lite comeback på Wall Street mandag, da de ledende indeksene alle steg mellom 0,7 og 1,9 prosent. Det skjedde etter et tungt fall fredag forrige uke, ikke bare i USA, men også i resten av verdens aksjemarkeder.

Tirsdag pekte imidlertid pilene ned før børsåpning i USA. Fremtidsindeksene pekte alle nedover etter en dyster vaksineuttalelse fra Moderna-sjefen, samt generell virusfrykt, nyheter som også sendte Oslo Børs ned i ettermiddagstimene.

Ved åpning falt de ledende indeksene opptil en halv prosent, men etter kort tid hadde fallet tiltatt i styrke. Slik endte de amerikanske nøkkelindeksene ved børsslutt:

  • Industriindeksen Dow Jones stengte ned 1,85 prosent.
  • Samleindeksen S&P 500 falt 1,9 prosent.
  • Teknologitunge Nasdaq stengte ned 1,55 prosent.

Samtidig fortsetter oljeprisen å falle. I skrivende stund koster et fat nordsjøolje 69,9 dollar, ned over fire prosent. Den siste måneden har oljeprisen falt over 16 prosent.

Ikke uventet er det særlig reiselivsaktører som får unngjelde. Expedia Group og Norwegian Cruise Line falt begge over tre prosent. Moderna-aksjen falt 4,3 prosent tirsdag etter toppsjefens uttalelse.

Åpner for tidligere nedtrapping av støttekjøp

Tirsdag ettermiddag norsk tid har USAs sentralbanksjef Jerome Powell møtt opp til høring i det amerikanske senatet. I sitt forberedte innlegg til høringen som ble sluppet i går, understreket han at omikron utgjør en trussel for den amerikanske økonomien.

«Økningen i antall nye koronatilfeller og fremveksten av omikronvarianten utgjør en nedsiderisiko for sysselsettingen, den økonomiske aktiviteten og usikkerhet rundt inflasjon», het det.

På høringen indikerte Powell at sentralbanken Fed kan komme til å gå raskere i gang med nedtrappingen av støttekjøpene som Fed har gjort i markedet gjennom pandemien. Powell sa videre at nedtrappingen vil bli diskutert på Feds kommende desember-møte.

– På nåværende tidspunkt er økonomien sterk og inflasjonstrykket er høyere. Derfor mener jeg det er betimelig å vurdere å bli ferdig med nedtrappingen kanskje et par måneder tidligere, uttalte han ifølge CNBC.

Sentralbanken har kjøpt statsobligasjoner og andre statlige rentepapirer for 120 milliarder dollar i måneden siden juni i fjor i såkalte «kvantitative lettelser» for å støtte økonomien, og programmet har bidratt til at amerikanske aksjer har fortsatt å stige til rekordnivåer i år.

Nå skal dette trappes ned med 15 milliarder dollar i måneden i november og desember, og lignende reduksjoner vil trolig kunne gjøres fremover, selv om Fed understreket i tidligere i november at den kan justere nivået dersom de økonomiske utsiktene endrer seg.

Utløsende faktor

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets peker på Moderna-sjefens uttalelser som den utløsende faktoren for fallet i markedet.

Han tror videre at det vil ta måneder før farmasiselskapene vil klare å lage en ny vaksine i stor skala som er spesialisert mot ulike varianter av viruset.

– Denne uken kommer mange spennende nøkkeltall, som inflasjonstall fra Eurosonen, sysselsettingstall fra USA og aktivitetstall fra industri- og tjenestesektoren. Likevel skygger omikron-viruset over denne informasjonen, sa Haugland til DN tirsdag morgen.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.