Aksjemarkedet i USA fulgte etter utviklingen i Europa på årets første handelsdag, og steg fra start. Ved stenging så det slik ut for de ledende indeksene på Wall Street:

  • Industritunge Dow Jones, som består av 30 håndplukkede antatt viktige aksjer, steg 0,68 prosent.
  • Nasdaq Composite, som domineres av teknologiselskaper, steg 1,2 prosent.
  • Samleindeksen S&P 500, som består av 500 av de største børsnoterte selskapene i USA, steg 0,64 prosent.

Fjoråret endte med solid oppgang for alle de tre. S&P 500 steg 27,2 prosent i 2021, mens for Nasdaq og Dow Jones ble oppgangen på henholdsvis 21,3 og 18,7 prosent.

Elbilprodusenten Tesla skjøt fart på børs fra start mandag ettermiddag norsk tid. Søndag kveld meldte det Elon Musk-ledede selskapet om leveranserekord i fjerde kvartal – tross forsyningskrise og databrikkemangel.

Aksjen endte mandag opp over 13 prosent til kurs 1199 dollar.

3000 mrd. dollar

Det er imidlertid ikke bare Tesla som bidro til tek-oppturen på årets første handelsdag.

Apple-aksjen endte opp 2,5 prosent. Mandag kveld passerte aksjen en kurs på 182,62 dollar. Selskapet bikket dermed en markedsverdi på 3000 milliarder dollar for første gang, og er verdens første selskap til å nå milepælen, ifølge Financial Times. Selskapet er også det mest verdifulle i verden med klar margin til Microsoft.

Apple har vært en av pandemiens store vinnere, i alle fall rent kursmessig. De siste 16 månedene har Apples markedsverdi økt med 1000 milliarder dollar. Det er ikke mer enn et par måneder siden at Microsoft tronet øverst på listen over verdens mest verdifulle selskap, men et kursrally i november sendte Apple tilbake på topp.

I løpet av fjoråret steg Apple-aksjen over 30 prosent.

I skrivende stund er kun et fåtall selskaper verdsatt til mer enn 1000 milliarder dollar. Microsoft, verdens nest mest verdifulle selskap, har en markedsverdi på rundt 2500 milliarder dollar, fulgt av Google-eier Alphabet, oljeselskapet Saudi Aramco, Amazon og Tesla, som alle er verdsatt til mellom 1100 og 1900 milliarder dollar.

Rekordmange leveranser

Tesla leverte 308.000 biler i fjerde kvartal 2021, og slo dermed rekorden på 241.300 fra tredje kvartal, skrev CNBC.

Det var på forhånd ventet at Tesla ville levere 267.000 biler i fjerde kvartal, basert på et gjennomsnitt fra flere analytikere, sammenstilt av Factset.

Totalt i 2021 leverte Tesla 936.000 biler, mot rett i underkant av 500.000 i 2020. Det ble altså ny rekord, og nok en fjær i hatten for den eksentriske toppsjefen Musk.

Aksjen har de fem siste årene steget rundt 2200 prosent. Selskapet har i dag en markedsverdi på rundt 1060 milliarder dollar, tilsvarende 9350 milliarder kroner etter dagens kurs.

Det gjør Tesla til verdens sjette mest verdifulle selskap. Flere markedskjennere har i flere år ment at prisingen er hinsides all fornuft, uten at dette har hindret selskapsverdien i å ese ut. For å sette ting i perspektiv er Tesla mer verdt enn de ti neste børsnoterte bilprodusentene i verden til sammen.

Tesla-aksjens kraftige kursoppgang har gjort Elon Musk til verdens rikeste person. Bare i 2021 økte formuen hans med 1066 milliarder kroner, ifølge Bloomberg.

Mener «de lette årene er forbi»

Rentekutt og støttekjøp fra den amerikanske sentralbanken (Fed) har preget markedene de to siste årene.

Da pandemien brøt ut kuttet Fed styringsrenten til null, samtidig som den begynte å støttekjøpe statsobligasjoner og boliglånspapirer for mange tusen milliarder kroner månedlig, før beløpet ble nedjustert til 120 milliarder dollar i måneden.

I november og desember trappet Fed ned støttekjøpene med 15 milliarder dollar. Nylig bestemte sentralbanken seg imidlertid for å trappe ned med 30 milliarder dollar i måneden fra og med januar for å få bukt med galopperende inflasjon. Feds medlemmer venter nå tre rentehevinger neste år.

– Jeg tror 2022 blir et mer trøblete år for investorer. De lette årene er forbi. Nå skal vi oppleve renteøkninger. Samtidig skal sentralbankene slutte å stimulere finansmarkedene hemningsløst ved å kjøpe verdipapirer, sa analysesjef Pål Ringholm i Sparebank 1 Markets rett før nyttår.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.