De tre viktigste børsindeksene i USA endte dagen ned nær 1 prosent. Dermed endte uken totalt ned over 3 prosent.

– Forrige ukes oppgang var overdrevet, og jeg tror at vi i hovedsak har brukt denne uken til i stor grad å gi det tilbake, sier Steve Sosnick til nettstedet Marketwatch. Sosnick er sjefstrateg ved meglerhuset Interactive Brokers.

– Markedet erkjenner at det overdrev reaksjonene forrige uke på kommentarene fra sentralbanksjef Jerome Powell, hvor han indikerte at Fed (den amerikanske sentralbanken) kan dempe hastigheten på renteøkninger ved rentemøtet senere denne måneden, sier Sosnick.

Dagens mest omsatte aksje ble Tesla, som endte med en oppgang på 3,1 prosent. Apple, Nvidia og Amazon.com, som også var mye omsatt, falt 0,2 - 1,7 prosent.

Av de mye omsatte aksjene som utmerket seg var Lululemon Athletica, som blant annet produserer og selger yoga-klær. Selskapet falt 12,9 prosent etter det publiserte tall for tredje kvartal.

Sterkere enn ventet

Investorene har denne uken fått servert en rekke rapporter som viser at den amerikanske økonomien er sterkere enn ventet. Fredag kom produsentprisindeksrapporen (PPI) som viste en oppgang på 0,3 prosent i november.

På forhånd var det ventet at produsentprisene ville stige 0,2 prosent på månedsbasis, ifølge Trading Economics. Det førte til en sur start på handelsdagen, med nøkkelindeksene ned 0,3 – 0,7 prosent.

Stemningen snudde etter relativt kort tid, og ved 18-tiden norsk tid var indeksene opp 0,2 – 0.5 prosent. Siden har det snudd igjen, og de største indeksene endte som følger:

  • S&P 500 falt 0,7 prosent
  • Dow Jones falt 0,9 prosent.
  • Nasdaq Composite falt 0,7 prosent

Frykten for resesjon har preget investorene denne uken. Sannsynligheten for at den amerikanske sentralbanken må øke styringsrenten og holde den høy lenger, grunnet overraskende sterke tall fra den amerikanske økonomien legger en demper på markedet.

De tre første handelsdagene var seige, og endte alle med nedgang. Torsdag snudde derimot Wall Street etter at det ble meldt om litt flere nye søkere på arbeidsledighetstrygd. Det skulle være første tegn på en nedkjøling.

Torsdag endte med bred oppgang på alle tre nøkkelindeksene, med Nasdaq i spissen som steg 1,1 prosent.

Neste uke venter investorene på novembers konsumprisindeks, som kommer mandag. Den vil gi økonomene og investorene ytterligere klarhet om retningen for inflasjonen i USA.

Venter ny renteøkning

Det er under en uke igjen til sentralbanksjef Jerome Powell og Federal Reserve legger frem årets siste rentebeskjed 14. desember.

Da er det ventet at sentralbanken senker takten et knepp, etter fire hevinger på rad på 0,75 prosentpoeng, og der den siste økningen kom i starten av november. Powell uttalte nemlig forrige uke at tidspunktet for en «moderering i rentesettingen» muligens er nært forestående.

Torsdag forrige uke viste pce-tall, Feds foretrukne mål på prisveksten, at inflasjonen i USA i oktober var på seks prosent. Men dagen før Feds neste rentebeslutning kommer nok et tall for den amerikanske inflasjonen.

I forkant av årets siste rentebeskjed fra Fed ligger styringsrenten i intervallet 3,75 til fire prosent(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.