Ved børsåpning, klokken 15.30 norsk tid var det bredt fall på nøkkelindeksene ved Wall Street. Ved stengetid var stemningen snudd:

  • Brede S&P 500 steg 0,69 prosent
  • Industridominerte Dow Jones steg 0,64 prosent
  • Teknologitunge Nasdaq steg 0,76 prosent

Det som alt i alt ble en rolig dag på børsen, kommer mens investorer og økonomer venter spent på onsdagens rentebestemmelser fra Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve. Investorer har begynt å dumpe aksjer i frykt for at sentralbanken vil gå for langt og vippe økonomien i en resesjon, skriver CNBC mandag ettermiddag norsk tid.

I Handelsbankens morgenrapport skriver de at renteforventningene virkelig har fått fart den siste tiden, hvert fall etter forrige ukes inflasjonssjokk.

– Det er helt utenkelig at Fed vil levere noe mindre enn en heving på 0,75 prosent denne uken. Dette er også hovedforventningen blant konsensus. Men spørsmålet er om Fed faktisk kan heve med et helt prosentpoeng. Rentemarkedet ser om lag 20 prosent sannsynlighet for dette utfallet, noe som må kunne kalles en ikke-triviell mulighet, skriver analytikerne i rapporten.

Tiåringen er på sitt høyeste nivå på elleve år

Tiåringen, som er renten på amerikansk statsgjeld med ti års løpetid – omtales gjerne som «verdens viktigste rente», siden den er en referanse for mange renter, men også andre finansielle størrelser, verden over, er opp 3,5 prosent mandag. Det er det høyeste nivået på elleve år.

Samtidig har rentene på amerikanske statsobligasjoner steget. Bloomberg skriver at renten på amerikanske statsobligasjoner med to års løpetid nå er på det høyeste nivået siden 2007.

Dette forsterker inverteringen mellom rentekurven for disse to statsobligasjonene – og forsterker dermed det som er sett på som et resesjonssignal i USA.

Da tallene på prisveksten kom tirsdag forrige uke, smalt det i de amerikanske aksjemarkedene, som fikk sin verste dag på mer enn to år. Nøkkelindeksene på Wall Street endte forrige uke med fall, etter en ellers tøff uke.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.