Etter noen timers handel ser de tunge toneangivende indeksene i USA slik ut:

  • Teknologitunge Nasdaq er opp 0,96 prosent
  • Den brede samleindeksen S&P 500 er opp 1,89 prosent
  • Industritunge Dow Jones er opp 1,97 prosent

Like før åpning på de amerikanske børsene annonserte sentralbanken i USA (Fed) annonserte torsdag at de har satt opp et nye låneprogram og oppgradert eksisterende ordninger for tilføre den amerikanske økonomien svimlende 2.300 milliarder dollar. Tiltaket skal støtte en kriserammet økonomi som sliter som følge av koronapandemien.

Fed-sjef Jerome Powell sier i meldingen at sentralbanken forsøker å «gi så mye lindring og stabilitet som mulig».

– Når spredningen av viruset er under kontroll, vil bedrifter åpne igjen, og folk vil komme tilbake på jobb. Det er all grunn til å tro at det økonomiske returen, når det kommer, kan være robust, sier Powell i et webinar torsdag, ifølge CNBC.

Dagens pakke inkluderer blant annet 600 milliarder dollar i form av lån til middels store selskaper. Dette er selskaper med opptil 10.000 ansatte eller inntekter på mindre enn 2,5 milliarder dollar.

Den enorme krisepakken tilsvarer rundt 23.580 milliarder norske kroner. Wall Street reagerer positivt på pakken og sender alle de toneangivende indeksene opp fra start.

– De vil ikke bli kjent som grunnen til at vi gikk inn i en depresjon, sier Jim Cramer i CNBC til sin egen kanal.

Verre ledighetstall enn ventet

Torsdag ettermiddag kom det også nye ledighetstall fra USA. Det var på forhånd ventet at om lag fem millioner amerikanere registrerte seg som arbeidsledige i forrige uke. Det reelle tallet var imidlertid på hele 6,6 millioner, ifølge Bloomberg.

Som mange andre land har tiltakene som følge av spredningen av koronaviruset satt sitt preg på økonomien. Dette har ført til skyhøye ledighetstall i USA.

Ifølge Bloomberg ser statistikken for de siste ukene slik ut:

  • Uke 12 (16. – 22. mars): 3,3 millioner nye arbeidsledige
  • Uke 13 (23. – 29. mars): 6,6 millioner nye arbeidsledige
  • Uke 14 (30. mars – 5. april): 6,6 millioner nye arbeidsledige

Stimulansepakken fra Fed ser imidlertid ut til å være nok til å jevne ut de dårlige nyhetene fra arbeidsmarkedet.

Opec-spenning

Det har torsdag vært stor spenning knyttet til dagens Opec-møte. Oljeprisen har svingt voldsomt som følge av ulike meldinger fra møtet. I over en måned har verden vært vitne til en heftig oljepriskrig som har ført til en halvering i oljeprisen. Etter nyheter forrige uke om en mulig løsning mellom partene, har oljeprisen vært utsatt for enorme svingninger.

Klokken 13 norsk tid meldte Bloomberg at de oljeproduserende landene fortsatt er uenige om hvordan oljeproduksjonen skal kuttes, en melding som sendte oljeprisen rett ned. Torsdag ettermiddag handles et fat nordsjøolje til 33,5 dollar.

– Jeg er ikke sikker på hvordan Russland og Saudi-Arabia komme til enighet i dag. Det kan ende med at det hele strekkes ut, sier en russisk kilde til Reuters i 14-tiden torsdag.

Det har vært volatile dager på verdens børser siden koronafrykten slo inn i markedene. Siden stengetid på forrige fredag har den brede S&P500 steget over ti prosent. Det har likevel ikke vært nok til å utligne for det voldsomme fallet i mars. Siden toppen i slutten av februar har indeksen falt nær 20 prosent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.